Rusija ne bi trebalo da uđe u rat oko cena nafte sa SAD-om, već da se drži smanjenja proizvodnje, čak i po cenu srednjoročnog gubitka tržišnog udela.

To smatra jedan od glavnih ruskih kreatora sporazuma sa Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEK) o redukovanju proizvodnje “crnog zlata”.

“Da bi se smanjila američka proizvodnja nafte iz škriljaca, cena nafte bi trebalo da bude 40 dolara po barelu i niže od toga. To nije zdravo za rusku ekonomiju”, izjavio je šef ruskog Direktnog investicionog fonda Kiril Dmitrijev na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, a prenosi agencija Rojters.

Dodao je da ne treba preduzimati agresivnu akciju kako bi se uništila američka proizvodnja iz škriljaca.

Od 2017. godine, Rusija i OPEK su zajedno pristupili smanjenju proizvodnje nafte, u nastojanju da podignu cenu tog energenta. Posle sklapanja tog sporazma, nafta se trgovala po ceni od 60 dolara do 85 dolara po barelu, što je bio znatan rast u odnosu na cenu nižu od 30 dolara, koliko je iznosila pre nego je taj sporazum stupio na snagu.

Međutim, rast cena su iskoristile SAD, koje nisu deo dogovora o smanjenju proizvodnje, povećavajući svoju proizvodnju “crnog zlata” do rekordnih nivoa.

Zahvaljujući tome, SAD su u septembru pretekle Rusiju i Saudijsku Arabiju po nivou proizvodnje i postale najveći proizvođač sirove nafte u svetu.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime