Tanjug/AP
Huan Gaido

Vođa opozicije U Venecueli Huan Gaido ocenio je da je prisustvo ruskih vojnika u Venecueli predstavlja kršenje Ustava.

– Izgleda da (vlada Nikolasa Madura) nema poverenja u sopstvene vojnike jer ih dovodi iz inostranstva. Oni ponovo krše Ustav – rekao je Gaido, koga podržava pedesetak zemalja uključujući SAD, u obraćanju u Parlamentu, koji je jedino telo u zemlji pod kontrolom opozicije.

Dva ruska aviona sa skoro 100 vojnika i 35 tona opreme u okviru tehničke i vojne saradnje s Venecuelom sletela su prekjuče u Karakas.

Američki šef diplomatije Majk Pompeo upozorio je ranije svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova da SAD neće ostati skrštenih ruku ako Rusija nastavi da pojačava tenzije u Venecueli. Lavrov je odgovorio optužujući SAD da pokušavaju da organizuju državni udar da svrgnu venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura.

Ranije danas rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je slanje tih vojnika u okviru venecuelanskih zakona.

– Rusija jača svoju saradnju sa Venecuelom u skladu sa ustavom te zemlje i u okviru zakona – rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Gaido se proglasio prelaznim predsednikom zemlje 23. januara. Dva meseca kasnije Venecuela prolazi kroz najtežu krizu u svojoj istoriji, sa usporenom privredom, vrtoglavim padom vrednosti svoje valute i nestašicama.

Maduro ukazuje na podršku Rusije i Kine, glavne kreditore zemlje, koje redovno staju na njegovu stranu na međunarodnim forumima kao što je Savet bezbednosti UN.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime