Govoreći o venecuelanskoj krizi, ruski šef diplomatije izjavio da SAD i njeni saveznici žele da konfiskuju venecuelanska državna dobra koristeći pritisak.

On je, tokom konferencije za medije, istakao da će Moskva učiniti sve što je u njenoj moći kako bi podržala legalnu vlast u Karakasu, a papir koji je u ruci držao Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, na kom piše “5.000 vojnika u Kolumbiju” ocenio je kao otvoren poziv na intervenciju u Venecueli.

– Sjedinjene Američke Države i njihovi najbliži saveznici stvaraju najozbiljnije prepreke za mogućnost međunarodne pomoći u rešavanju krize u Venezueli – izjavio je Sergej Lavrov u utorak.

Prema njegovim rečima, venecuelanska opozicija je instruisana i pod jakim je uticajem zapada, preneo je Sputnjik internešenel.

Podsetimo, venecuelanska kriza nastala je nakon što je predsednik nacionalne skupštine, inače jedinog tela pod kontrolom opozicije, Huan Gvaido proglasio sebe za predsednika, na jednom od mnogobrojnih protesta protiv aktuelnog lidera Venecuele Nikolasa Madura.

Iza Gvaida odmah je stao Vašington, kao i brojne latinoameričke zemlje, zbog čeka Moskva,smatra da iza celokupne pobune stoje SAD.

I Maduro tvrdi da je reč o državnom udaru, orkestriranom iz Vašingtona, pa je danas još jednom izjavio da prekida diplomatske odnose sa Vašingtonom, uz naredbu američkim diplomatama da napuste Venecuelu. Takođe, predsedniku SAD Donaldu Trampu obratio se na engleskom: “Dalje ruke od Venecuele”.

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime