commons.wikimedia
Mapa Ukrajine

“Mađarska je od ‘Gasproma’ dobila garancije za isporuke gasa u 2020. godini, čak i ako pregovori Moskve i Kijeva o gasnom tranzitu ka EU ne budu urodili plodom”, saopštio je ministar inostranih poslova mađarske Peter Sijarto.

– Danas smo šef “Gasproma” i ja zaključili sporazum o garancijama isporuka prirodnog gasa u Mađarsku, nezavisno od toga da li će biti zaključen tranzitni sporazum između Rusije i Ukrajine – rekao je Sijarto, navodi se na sajtu MIP Mađarske.

Prema Sijartovim rečima, Budimpešta računa na isporuke gasa preko “Turskog toka” već u drugoj polovini 2021. godine.

– U našem slučaju, što više gasovoda, tim bolje. Za nas su vrlo važne nove rute isporuka, upravo zato mi sarađujemo sa našim bugarskim i srpskim kolegama. Više puta smo se sastajali radi dogovaranja grafika rada – izjavio je ministar u intervjuu za televiziju „Rusija 24“.

U januaru je u Briselu održan trilateralni sastanak Rusije, Ukrajine i Evropske komisije na kojem se razgovaralo o tranzitu gasa kroz Ukrajinu posle 2019. godine, kada ističe trenutni ugovor između “Gasproma” i “Naftogasa”.

Evropska komisija pozvala je strane da potpišu ugovor na više od deset godina, ali nije bilo moguće postići konkretne sporazume.

Ruske vlasti su više puta izjavljivale da će tranzit gasa preko Ukrajine biti nastavljen ukoliko bude ekonomski povoljan. Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izneo je niz uslova za očuvanje rute, a to su rešavanje odnosa između zainteresovanih kompanija, povoljni ekonomski parametri posla i stabilna politička situacija.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime