Z. Mirković
Gradonačelnik Ludvig i kardinal Šenborn

Planovi za Kampus vera u novom delu Beča Zeštat Aspern sve su konkretniji, a predviđa da brojne verske zajednice mogu da se predstave na prostoru od 10.000 kvadratnih metara.

Gradonačelnik austrijske prestonice Mihael Ludvig saopštio je, na konferenciji za štampu, da će grad Beč za tu svrhu pokloniti zemljište.

Zemljište je 2015. osveštano, a na sastanku u Većnici sa predstavnicima rimokatoličke, evangelističke i pravoslavnih crkava i jevrejske, islamske, budističke verske zajednice, novoapostolske crkve i verske zajednice Sika razgovaralo je o daljim koracima. Planirano je da ovaj prostor bude mesto međuverskog obrazovanja, ali bez zajedničke građevine.

Na njemu će, kako je dogovoreno, biti podizani objekti kako same verske zajednice za sebe odrede, pri čemu će se uzimati u obzir aktuelni izgled Zeštata. Ludvig je preneo da bi radovi na Kampusu trebalo da krenu od 2020. i da budu završeni do 2022. godine.

Troškove za odvojena verska zdanja snosiće verske zajednice, ali je gradonačelnik najavio mogućnost organizovanja akcija za prikupljanje sredstava za manje verske zajednice.

Bečki nadbiskup kardinal Kristof Šenborn najavio je da će se ostvariti njegova duga želja da se crkvena pedagoška viša škola sa kampusa Štrebersdorf prebaci u Zeštat. On je istakao da će obrazovna institucija biti optimalno mesto za međuverske susrete. Gradonačelnik Ludvig je istakao da Kampus vera treba da pokaže da je Beč grad u kojem verske zajednice ne žive samo jedne pored drugih, već zajedno. Time se, kako naglašava, smanjuje i opasnost od širenja radikalnih elemenata.
– Postoje metropole gde su verske zajednice zavađene, a to je slučaj i ponegde u Evropi – ukazao je Ludvig.

On je istakao da su napadi na pojedine članove verske zajednice atak na sve vere.
– Kampus vera mi je posebno važan projekat jer pokazuje da Beč želi da okupi verske zajednice koje su važne za njegove žitelje – podvukao je gradonačelnik.

Grupni portret sa predstavnicima verskih zajednica

Otvorena vrata

Ludvig je podsetio da predstavnici verskih zajednica, prilikom jednog vandalskog čina na budućem prostoru kampusa vera kada je oštećena zastava jevrejske zajednice, odmah zajedno istupili i taj čin osudili. Kardinal Šenborn je rekao da projekat nije podizanje tvrđave vera, već kampusa, otvorenog prostora. Inače projekat je i dalje otvoren za sve verske zajednice, koje još ne učestvuju, a koje to žele, podvukli su Ludvig i kardinal Šenborn. Ludvig je istakao da je Kampus vera jedinstven projekat koji ima veliki simbolični značaj, i koji je prvi važan korak da se svetu pokaže da saradnja vera može doprineti pozitivnim razvojima u društvu.

Pametni grad

Inače, Zeštat Aspern na svojih 2,4 miliona kvadratnih metara je jedinstveni projekat daljeg razvoja Beča. Na tom prostoru nastaje stambeni prostor za oko 20.000 ljudi, a biće podignute i naučne i obrazovne institucije. Zeštat Aspern u Evropi je poznat kao projekat “pametnog grada”, pošto se na njemu primenjuju najmodernije tehnologije koje treba da olakšaju život stanovnika, ali istovremeno se primenjuju i najnoviji trendovi u zaštiti životne sredine.

Source :

Z. M. - Ž. T.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime