Rama pušten da vršlja Srbijom

0

Dočekan kao heroj: Mladi u Preševu s albanskim zastavama

Drugi dan posete Srbiji albanski premijer Edi Rama proveo je u Preševu, gde ga je ovacijama dočekalo nekoliko hiljada građana albanske nacionalnosti. Uz albanske zastave i glasnu muziku oni su nosili transparente s natpisima: "Preševo, Bujanovac i Medveđa su Albanija", "Albanijo, potrebna si Preševskoj dolini", "Ujedinjeni za jednu svenarodnu upravu", pa je Rama mogao da se oseti i bolje nego u Tirani, gde njegovoj dominantno hrišćanskoj vladi prete vanredni izbori.
Deo ikonografija koja ga je dočekala u ovoj opštini na jugu centralne Srbije sa dominantnim albanskim stanovništvom, bili su i veliki bilbordi s porukom: "Dobrodošli premijeru", ali je na jednom takvom plakatu juče ujutru bačena crna farba.
Nakon što je proglašen počasnim građaninom Preševa, Rama se obratio mladim Albancima i biznismenima, konstatujući da Albanci koji žive u opštinama na jugu Srbije imaju manje prava nego Srbi na Kosovu.
– Albanija će podržati to da pitanje rešavanja problema u Preševskoj dolini bude suštinsko na putu približavanja Srbije ka EU i neće dozvoliti asimilaciju Albanaca na tom području – kazao je Rama u lokalnom Domu kulture, sa govornice na kojoj nije bilo nacionalnih obeležja ni Srbije ni Albanije.
Prethodno je komentarišući za pojedine srpske medije susret sa srpskim premijerom, koji je izazvao revolt ne samo Vučića i državnog vrha zemlje domaćina, već i najvećeg dela srpske javnosti, Rama rekao da je iznenađen da nekoga u Srbiji može da isprovocira stav da je Kosovo nezavisna država.
– Meni je fascinantno kako vas to može isprovocirati, to nije nešto što sam ja sanjao. To je realnost. Mnoge države sa kojima Srbija sarađuje su priznale Kosovo kao nezavisnu državu – rekao je Rama, ne odustajući od javnog ponavljana stava da bi i "Srbija tu realnost trebalo što pre da uvaži".
Ni premijer Srbije nije se pokajao što je ugostio albanskog kolegu posle incidenta sa dronom i zastavom tzv. velike Albanije na fudbalskoj utakmici dve reprezentacije. On smatra da je Srbija reagovala "odmereno i dovoljno jasno da sačuva ponos i dostojanstvo i narodu i državi".
– Ako neko misli da bi ozbiljna politika bila da sam juče uzeo motku ili udario Ramu, mislim da to nije ozbiljna politika, a ti koji mi drže predavanja da je tako nešto trebalo da uradim i koji kažu da bi tako nešto uradili, bili bi manji od makovog zrna – rekao je Vučić, nakon "dana posle" i vidne iznerviranosti koju nije mogao da sakrije pred kamerama kada albanski kolega nije ispoštovao dogovor da se Kosovo ne pominje u javnom obraćanju dvojice premijera.
Neprijatnost koju je Rama priredio svom domaćinu Vučiću, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izbegao. Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, predsednik je odbio da se susretne sa gostom iz Albanije, jer je i očekivao da će se Rama poslužiti provokacijama.
– Teško će Albanija moći da se pridruži porodici modernih evropskih država dokle god se ne odrekne svojih snova o hidri po imenu Velika Albanija – saopšteno je iz kabineta Nikolića.
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, međutim, smatra da i pored diplomatskog incidenta, susret dvojice premijera "treba da bude prekretnica u odnosima dve zemlje", naglasivši da njih "očekuje da pokažu novu rešenost i političku hrabrost".
I pored toga što je premijer Vučić juče najavio sastanak sa ambasadorima ključnih zemalja EU i SAD na kojem će razgovarati i o diplomatskom incidentu, javnost u Srbiji je uglavnom skeptična. Procena je da će ceo slučaj ostati propraćen izjavama poput izjave italijanske političarke, iako je dobar deo "greha" na zapadnim centrima moći. Pre svih, Berlina i Vašingtona koji su izvršili pritisak na srpskog i albanskog zvaničnika da do zvaničnog sastanka mora doći i pored incidenta sa dronom i međusobnih otpužbi nastalih tim povodom.
 

Blokran autoput

Vrhunac neviđenih mera obezbeđenja, bila je jučerašnja blokada autoputa od Niša ka makedonskoj granici, na delu od Vranja do Preševa, kuda je prolazila kolona sa povorkom albanske državne delegacije. Srpski novinari, ali albanski i kosovski koji su u ranim časovima krenuli iz Beograda kako bi ispratili događaj u Preševu, bili su zaustavljeni, jer im nije dozvoljeno da se kreću ispred kolone vozila s albanskom delegacijom. To je bio razlog što su mnogi zakasnili na
izveštavanje. Rama je, posle Preševa, produžio za Prištinu, odakle će se vratiti za Tiranu.

 

 

 

Ovde se odlično osećam!

Za albanskog premijera razgovor sa Vučićem je bio "težak" ali "vrlo razborit", jer su, kako je istakao, "jedan prema drugom bili iskreni i direktni".
"Ovo je izuzetno važna poseta i ovde se odlično osećam.
Obojica imamo želju da razvijamo te odnose i potom, korak po korak, da se još bolje upoznamo, kao Albanija i Srbija. Čvrsto verujem da zajedno možemo imati iznenađujuću ulogu, kada je reč o odnosima između naših država, ali i celog regiona i EU", ocenio je on za TV Vojvodinu.

 

U delegaciji i Ramin brat

Direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić rekao je da je u široj delegaciji koja je došla iz Tirane bio i Ramin brat Olsi Rama, osumnjičen da je kriv za nemire na utakmici Srbija-Albanija.
"Desio nam se jedan novi dron, ljudski dron, diplomatski dron. Ovo šalje poruku ne samo Srbiji već svima – da u našem susedstvu sede političari sa kojima je vrlo teško sarađivati", rekao je Đurić.
I ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je incident na fudbalskoj utakmici izazvao albanski državljanin koji je dron u Srbiju uneo iz Italije, i izrazio je i uverenje da su inspiratori u albanskoj vlasti.

 

Rašković-Ivić: Vučić nas je ponizio!

Predsednica DDSS Sanda Rašković-Ivić smatra da Srbiju nije ponizio albanski premijera već Vučić zbog neadekvatnog odgovora.
– Jedini pravi odgovor države Srbije albanskom premijeru na njegov otvoren neprijateljski gest prema Srbiji morao je da bude otkazivanje daljeg gostoprimstva i prekid posete. Ovako je, snishodljivošću srpske vlasti prema Briselu i Vašingtonu, koji su insistirali na održavanju ove sramne posete, Srbija još jednom ponižena i tu nikakva kvazipatriotska retorika predsednika Vlade Srbije ne može da pomogne – navela je Sanda Rašković Ivić.

 

REVOLT PETRA PETROVIĆA IZ PARIZA

Kanada proterala De Gola, Srbija je trebala Ramu

Petar Pepi Petrović

Zaboleo me čir od muke. Nisam mogao da verujem u ono što sam čuo. Provokacija albanskog premijera Edija Rame je prevršila svako meru, kaže za "Vesti" revoltirani Parižanin Petar Pepi Petrović, najuporniji i najodaniji čuvar srpske slavne herojske epopeje i počivališta junaka koji nisu žalili dati život za slobodu i otečestvo, a i zvanični zastavničar Svesrpske zajednice Francuske i Udruženja Kralj Petar Prvi, koji pola veka živi u Francuskoj.
On se javio našem dopisništvu u Parizu da, veli, uporedi neke istorijske činjenice, a onda je i pojasnio:
– Tokom zvanične posete Kanadi, u Montrealu, 24. jula 1967. godine, predsednik Francuske general Šarl de Gol, svoj govor završio rečima: "Vive le Ljuebec libre!" (Živeo slobodni Kvebek), na šta mu je momentalno kanadska vlada naredila da napusti ovu zemlju, jer je – nepoželjan. Rečeno je to velikom De Golu, a naš premijer Aleksandar Vučić nije se usudio da otkaže gostoprimstvo gostu koji vređa zemlju u koju je došao. Vučić jeste reagovao, ali mu je morao odmah poručiti: "Nepoželjni ste, vratite se u Albaniju".
 

DOBRIVOJE RADOVANOVIĆ O SPORAZUMU SRBIJE I ALBANIJE

Kriminalcima pasoš i ne treba

I pored diplomatskog skandala tokom susreta premijera Aleksandra Vučića i Edija Rame Srbija i Albanija su potpisale sporazum o prelasku granice samo s ličnom kartom. Za deo javnosti to je predstavljalo izvestan bezbednosni rizik, uzimajući u obzir da se dobar deo krijumčara i pripadnika organizovanih kriminalnih grupa možda čak i raduju "liberalnijem vidu putovanja".
Sporazum o oslobađanju režima prelaska granice između Srbije i Albanije za stručnjake u Srbiji ne predstavlja poseban problem. Pre svega, u Srbiju već sada svi građani zemalja EU ulaze samo s ličnom kartom i to je trend u Evropi.
Kad je reč o regionu, sa ličnom kartom građani putuju između Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Sa implementacijom režima slobodnog putovanja, unutar pet godina putovaće se i između zemalja kandidata, kao i članica EU samo sa ličnom kartom.
– Ne mislim da je bilo kakav problem to što ljudi mogu da putuju s ličnom kartom. I kad su granice bile najtvrđe kriminalci su vrlo lagodno prelazili te barijere. Ja mislim da je za građane korisno to što imaju mogućnost da putuju bez pasoša, tim pre što je to trend i širom Evrope. Uostalom, lična karta po evropskim standardima izrađena je podjednako sigurna kao i pasoš – kaže za "Vesti" Dobrivoje Radovanović, kriminolog iz Beograda.

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime