Rama pred Vučićem ponizio Srbiju

0

 

 

Prvi deo posete albanskog premijera Edi Rame Beogradu bio je u senci do sada neviđenog diplomatskog incidenta iz kojeg je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izašao vidno ljut i iznerviran, dok se gost iz Albanije smeškao, praveći se da ne shvata zašto njegova više puta ponovljena tvrdnja da je "kosovska nezavisnost realnost" za domaćina predstavlja provokaciju. Sve se to odigravalo pred očima srpske nacije, jer su obraćanje novinarima dvojice premijera prenosile i RTS i Pink3.

Nož u leđa odnosima dve zemlje: Edi Rama i Aleksandar Vučić
 

Da bi skandal bio još "začinjeniji" volšebno je došlo do tehničkih teškoća pa gledaoci u direktnom TV prenosu nisu mogli da čuju šta je to konkretno rekao Rama, obraćajući se novinarima na albanskom. Izveštači s lica mesta koji su imali simultani prevod s albanskog na engleski ubrzo su objavili da je premijer Albanije izjavio je da je "nezavisnost Kosova načinilo Balkan sigurnijim".
– Možemo govoriti o različitim pristupima ali ne mislim da bilo šta treba da nas spreči da kažemo istinu. Nezavisno Kosovo je realnost koja se ne može menjati- rekao je Rama na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa Vučićem u "četiri oka".
Albanski premijer, koji je imao znatno duži uvodni govor od srpskog domaćina, takođe je istakao svoje uverenje da će "nove generacije videti Preševo kao strateški važan most između dve zemlje koje dele evropsku sudbinu".
Srpski premijer je potom uzvratio da od gosta "nije očekivao provokaciju".
– Žao mi je što je Rama iskoristio ovu priliku da govori o temi o kojoj se nismo dogovorili, ali moja je obaveza da ne dozvolim da Srbiju iko ponižava u Beogradu. KiM su bili i ostali deo Srbije i nikada nisu imali veze sa Albanijom – rekao je vidno iznervirani Vučić.
Gost iz Albanije je nakon početne provokacije u nekoliko navrata ponovio da mu nije namera da provocira Srbiju i Vučića lično, ali da je za Beograd bolje da što brže "prihvati realnost da je Kosovo nezavisno i da je taj proces nezaustavljiv".
Vučić se više puta vraćao na izjavu albanskog premijera ističući da dve države imaju različite stavove po pitanju Kosova i Metohije.
– Nepromenljiv stav Srbije je da je KiM neotuđiv deo Republike Srbije. Žao mi je što je i ovu priliku iskoristio za tu vrstu provokacije, ali to ne govori o meni, već o nekom drugom.
Potom je na pitanje albanskih novinara uzvratio da je uprkos dubokom nezadovoljstvu zbog provokacije gosta iz Tirane, Srbija spremna da unapredi saradnju i dijalog sa susednom Albanijom i da kada bude u uzvratnoj poseti on sigurno neće provocirati svog domaćina.
– Ja sam čovek široke ruke, vidite kako sam vas dočekao u Srbiji. Vidite šta je srpsko dostojanstvo i gostoljublje, koje je Rama zloupotrebio. Očekujem da ćete gostoprimstvo i uzvratiti kada budem u poseti vašoj zemlji – naveo je Vučić.
Jučerašnji dolazak premijera Rame predstavljao je prvi zvanični susret predsednika srpske i albanske vlade posle 68 godina. Do njega je trebalo da dođe 22. oktobra, ali je nakon incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija u Beogradu, kada se usred utakmice iznad Partizanovog stadiona pojavio mali dron sa zastavom "velike Albanije", odložen za 10. novembar. Nakon oštrih reči koje je preko društvenih mreža slao albanski premijer bilo je dovedeno u pitanje uopšte održavanje sastanka. Na pritisak zvaničnog Berlina koji je podviknuo Beogradu da zarad evropskog puta mora da neguje dobrosusetske odnose, do posete je ipak došlo. Kako je ona protekla, i to bez današnje Ramine posete Preševu, kada bi mogle da se očekuju nove provokacije, govori da je procena Angele Merkel bila pogrešna. Toliko je bila neprimerena protokolarnim susretima zvaničnika da je na kraju izbegnuto uobičajenog rukovanja dvojice premijera nakon obraćanja novinarima.

 

 

Nije hteo da
priča o dronu

Više puta novinari su pitali dvojicu premijera o incidentu koji se desio na utakmici Srbija – Albanija, a na molbu da prokomentariše kako se osećao kada je video dron sa zastavom "velike Albanije", Rama je rekao da bi više voleo da pričaju o košarci, nego o fudbalu. I da bi lično voleo kada bi mogli da igraju veterani dve zemlje, kada bi i on voleo da zaigra pošto je trenirao košarku.

 

U četiri oka bilo još žešće

Pre nego što će novinari početi sa pitanjima, premijer Vučić je otkrio da razgovori nisu bili "nimalo laki, pogotovu oni u četiri oka", tako da se izveštači nisu mogli oteti utisku da je u toku dvadesetominutnog sastanka dvojice premijera iza zatvorenih vrata bilo još žešće i neprijatnije od onoga što se dešavalo ispred kamera.

 

Bilbordi za premijera

Ceo severni Kosmet i dalje južno od Ibra osvanuo je juče ujutru sa stotinama bilborda sa likom predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića. Na bilbordu piše "Dobrodošli predsedniče vlade" i najavljuje se poseta Vučića Kosovu i Metohiji u decembru ove godine. Ne zna se ko je tokom noći postavio bilborde i šta je njihov cilj, ali Srbi sa severa Kosova tvrde da je bilborde postavila "država" sa ciljem da pokaže "ko je predstavnik kosovskih Srba". Neki ih povezuju i sa posetom Edija Rame Beogradu i Preševu i dolaskom Vojislava Šešelja iz Haga.

D. N. P.

 

 

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime