Promo

Da krenemo od drvene stolarije koja se koristila pre svih ostalih. Drvena stolarija je odličan izolator. Drvo je pogodno za izradu vanstandardnih formi i može se izraditi u boji drveta, tonirati u različite tonove i bojiti pokrivnim bojama.

Razlike između PVC-a i drveta su u tome što je drvo potrebno redovno održavati (farbati ili lakirati na 5 do 10 godina u zavisnosti od izloženosti suncu i vremenskim uticajima). Takođe drvo mora biti dobro osušeno i dobro obrađeno kako se ne bi krivilo. PVC je za razliku od drveta mnogo jednostavniji za održavanje.

Jednostavno se briše vlažnom krpom i vodom ili sredstvima za održavanje PVC-a. Čak i ukoliko se izgrebe, to ne može uticati na kvalitet. Odabirom kvalitetnih profila, stakla i okova, PVC stolarija može dostići koeficijente termoizolacije kao drvo. PVC profili proizvode se i presvučeni folijom, u dezenu drveta.

Aluminijumska stolarija je vremenom evoluirala i u poslednje vreme postiže sve bolje vrednosti termoizolacije. Prednost aluminijumske stolarije jeste u čvrstini profila, a pogodan je za prozore i vrata koji se često otvaraju i zatvaraju, npr. ulazna vrata stambenih zgrada. Da bi aluminijumski prozor obezbedio termoizolaciju kao PVC prozor, on je minimum 50 do 100 odsto skuplji. Bez obzira na termoizolaciju, aluminijum je uvek hladan. Ukoliko se površinski ogrebe ispod boje će se videti sirovi aluminijum.

Ranije su se koristili i čelični prozori i vrata. Ali su vremenom povučeni iz upotrebe zbog potrebe za čestim održavanjem i jer su veoma loše termoizolacije. I dalje se koriste ali za potrebe velikih vrata ili na mestima gde nije potrebna termoizolacija.

Neki proizvođači ponovo su napravili čelične profile sa termoprekidom koji nude svojstva bolje termoizolacije a pogodan je za izradu velikih pozicija i ima male ramove, a velike staklene površine. Međutim za stambene potrebe PVC nudi značajno nižu cenu, i mnogo bolje koeficijente termoizolacije.

Dakle PVC stolarija je cenovno najpovoljnija opcija. Najjednostavnija je za održavanje, a i najpristupačnija je na našem tržištu. Čak i ukoliko se izgrebe ili ošteti, u unutrašnjosti profila se nalazi PVC koji je takođe otporan na sve vremenske uticaje.

Pošto se do skoro PVC proizvodio samo u beloj boji i presvlačio folijom u dezenu drveta, klijenti koji su želeli prozore u drugoj boji bili su prinuđeni da kupuju aluminijum bez obzira na razliku u cenu i kvalitetu.

Danas se i PVC stolarija može izraditi u boji po želji. Nemačka firma napravila je boje za PVC stolariju vrhunskog kvaliteta. Otporna je na sve vremenske uticaje, UV zračenje i neće izblediti. Garancija na boju je 15 godina.

Prilikom odabira vrste, modela i proizvođača PVC stolarije raspitajte se o:

– Proizvođaču profila
– Proizvođaču stolarije
– Vrsti stakla
– Vrsti okova

Takođe tražite preporuke oko dodatnih elemenata stolarije:

– Roletne
– Komarnici
– Potprozorske daske
– Okapnice

Source :

Sponzorisani tekst

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime