G. Gligorević
Idejni tvorac "Krosroada": Nenad Stanković

Drugi “Krosroad” filmski festival koji predstavlja filmska ostvarenja sa područja bivše Jugoslavije završen je u nedelju prikazivanjem hrvatskog filma “Agape” reditelja Branka Šmita.

Od petka, 23. marta, do nedelje prikazana su još tri filma: dokumentarni “Zarobljeno vreme” Milana Nikodijevića u kome novinar, rok kritičar i kolumnista Petar – Peca Popović priča o nastanku rokenrola, zatim film iz BiH “Žaba” Elmira Jukića, kao i slovenački film “Družinica” Jana Cvetkovića.

Najveću pažnju izazvao je dokumentarac “Zarobljeno vreme”, a gledaoci su posle prikazivanja filma imali priliku da Peci Popoviću, koji je bio gost festivala, postavljaju pitanja.

Duhovit i pričljiv, gotovo živa enciklopedija i vremeplov, u razgovoru sa Nenadom Stankovićem otkrio je Popović mnoge detalje iz istorije rokenrola u Jugoslaviji.

Na projekciju “Zarobljenog vremena” došli su i Nenad Janković, poznatiji kao Nele Karajlić iz “Zabranjenog pušenja”, benda koji je u subotu održao sjajan koncert u Torontu, zatim Zoran Vulović Vule, nekadašnji član grupe “U škripcu”, te Nebojša Čonkić Čonta, bivši član “Pekinške patke”, koji živi u Torontu i sada je instruktor na koledžu. Bio je to zanimljiv susret aktivnih i “pasivnih” muzičara s Popovićem, ali i sa prošlim vremenom u kome su, svako na svoj način, aktivno učestvovali.

Nenad Stanković, idejni tvorac “Krosroad ” festivala, osnivač “Mi magazina” i organizator Festivala srpskog filma koji se u Torontu održava već 17 godina, rekao je da je ovogodišnji “Krosroad ” festival bio zbir ostvarenja koja su u ovom trenutku mogla da se dobiju.

– Dakle, nisu to bila najreprezentativnija dela, ali ni loša, prosto neki prosek. Publika u Torontu ponovo je imala priliku da pogleda filmove malih kinematografija u koje spada i region jugoistočne Evrope, pa tako i države bivše Jugoslavije koji nemaju nikakvu drugu šansu da stignu do bioskopa u Severnoj Americi ukoliko se ne prikažu na nekom od festivala – rekao je Stanković.

Sećanje na Glogovca

Nenad Stanković je želeo da drugi “Krosroad” započne sećanjem na nedavno preminulog glumca Nebojšu Glogovca. 

Zbog toga je prvog dana festivala prikazan film Srđana Koljevića “Žena sa slomljenim nosem”, snimljen 2010. godine, u kojem je Glogovac, kroz ulogu taksiste Gavrila, ponovo uverio publiku u neprolaznu veličinu svog glumačkog talenta i podsećajući na prazninu koja je nastala njegovim preranim odlaskom. 

Treba napomenuti da je ova projekcija bila besplatna za sve koji su želeli da (ponovo) pogledaju film.

Source :

G. Gligorević - Vesti

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime