commons.wikimedia.org/A. Savin
Aleksandar Babakov

Na američkom sajtu na kome se objavljuje spisak osoba koje se nalaze pod sankcijama SAD-a, pored imena Aleksandra Babakova piše “Serbia”, navodi “Blic”.

Babakov je široj javnosti postao poznat kao blizak saradnik Vladimira Putina koji važi za “glavnu vezu” sa Srbijom. Kako su ranije pisali mediji, nalazi se na više funkcija, a bar tri puta nedeljno je boravio u Srbiji.

Zvanično Babakov ima ili je imao nekoliko funkcija: specijalni predstavnik za saradnju s organizacijama sunarodnika u inostranstvu, deputat Državne dume, član Komiteta za međunarodna pitanja, predsedavajući Komisije za podršku vojnom i odbrambenom industrijskom kompleksu Ruske Federacije. Nekoliko meseci 2006. bio je i ider partije Rodina, čiji je predsednik Dmitri Rogozin iznenada podneo ostavku.

Mediji su ranije pisali da je on i glavni čovek ruskog predsednika Vladimira Putina za Srbiju i da se bez njega ništa ne može dogoditi. Takođe, 2013. ga je odlikovao tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

“Blic” podseća da se Babakov već četiri godine nalazi se pod sankcijama Amerike i Evropske unije, a u zvaničnom obrazloženju se navodi da je glasao za Nacrt Federalnog ustavnog zakona “o primanju Republike Krima u Rusku Federaciju”.

Babakov je na takozvanoj “crnoj listi” američkog Ministarstva finansija, na kojoj se nalazi spisak osoba koje predstavljaju pretnju i kojima je zabranjen ulaz i poslovanje na američkoj teritoriji. Ipak, iznenađenje je što pored njegovog imena piše ime države Srbije, a ne Ruske Federacije, piše danas “Blic”.

“Blic” je pokušao da dobije informaciju od nadležnih organa, ali u tome, kako piše Nataša Latković, novinarka tog lista, nisu uspeli.

Ukoliko je Babakov zaista dobio srpsko državljanstvo, to mu ne bi bio prvi strani pasoš koji ima. Naime, ruski mediji su objavljivali da je jedan od najbližih Putinovih saradnika, osim ruskog, imao slovačko, ukrajinsko i izraelsko državljanstvo, što po ruskim zakonima nije dozvoljeno. Njegov portparol je to demantovao.

Source :

Blic

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime