Put u srce Zemlje

0

Na sibirskom poluostrvu Jamal formirao se ledeni krater koji je naveo naučnike na razmišljanje. Vladimir Puškarev i njegov tim odlučili su da istraže uzrok nastanka ovog prirodnog fenomena, piše "Sajbirija tajms".
Ime Jamal inače znači Kraj sveta, što dodatno simbolizuje pojavu ovog misterioznog kratera. Stručnjaci se nose mišlju da su eksplozije gasa unutar Zemljine površine odgovorne za stvaranje ovog veličanstvenog kratera, nešto slično onim u Atlantskom okeanu, usled kojih je nastao fenomen poznat pod imenom Bermudski trougao.
Puškarev, lider ove naučne misije, izjavio je za "Sajbirijan tajms" da su uz pomoć alpinističke opreme uspeli da se spuste u samo srce kratera:
– Planirali smo i više nego dugo, i sproveli sva moguća istraživanja pre nego što smo se upustili u ovaj poduhvat. Sada naučnicima treba vremena da sračunaju i "razmrse" gomilu prikupljenih podataka.
Usko "grlo" ovog kratera duboko je oko 17 metara, ne računajući zemljani bedem na površini, nastao usled otvaranja kratera, koji je visok nekoliko metara. Na samom dnu nalazi se zamrznuto jezero, čija je dubina nepunih 11 metara, tvrde istraživači.
Istraživanje najdubljeg od tri do sada pronađena kratera u severnom Sibiru, okupilo je veliki broj priznatih naučnika iz svih delova Rusije.

Prerano za poređenje
Vrlo je moguće da su se ovakvi fenomeni pojavljivali i ranije, ali jednostavno nisu bili primećeni. Puškarev kaže da je suviše rano za donošenje bilo kakvih zaključaka.
– Čuli smo za poređenje sa Bermudskim trouglom, ali smatram da je i suviše rano za takve vrste nagađanja. Imamo veliku količinu prikupljenih podataka, koje tek treba obraditi, i na osnovu kojih ćemo moći da znamo određene činjenice – kaže Puškarev, alpinista, spasilac i naučnik – istraživač.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime