Advokat i aktivistkinja za zaštitu životne sredine Zuzana Čaputova pobedila je na predsedničkim izborima u Slovačkoj. Prema preliminarnim podacima, u drugom krugu je dobila podršku 58 procenata građana, saopštio je Slovački statistički zavod. Ona će biti prva žena na najvećoj funkciji u državi.

Protivkandidat Čaputove, i prvi ženski predsednik Slovačke, obezbedila je 58 odsto glasova, dok je njen protivkandidat, dugogodišnji diplomata i potpredsednik Evropske komisije iz partije Smer Maroš Šefčevič osvojio 42 odsto.

Šefčevič je već priznao poraz i čestitao svojoj oponentkinji.

– Šaljem buket cveća gospođi Zuzani Čaputovoj. Čestitam joj pobedu na izborima i želim da bude dostojna predsednica Slovačke – izjavio je Šefčevič.

Čaputova, 45-godišnja razvedena majka dvoje dece nema veliko iskustvo u politici, a privukla je glasače koji su nezadovoljni mejnstrim politikom i korupcijom u zemlji. Nedavno je postala potpredsednica partije Progresivna Slovačka.

Blumberg navodi da pobeda Zuzane Čaputove najavljuje, makar u Slovačkoj, snažnu podršku za liberalne i demokratske vrednosti, kao i bes prema tradicionalnim strankama u toj državi, za koje važi da su izgubile dodir sa običnim ljudima, piše Blumberg.

To se, kako navodi agencija, dešava u trenutku dok se desničari od Poljske pa do Italije spremaju za “ustanak” protiv daljih integracija i inkluzivnih evropskih politika. Pobedom Čaputove nanet je i udarac nacionalističkim i evroskeptičkim političkim silama u Slovačkoj koje su planirale da izmene način na koji Evropska unija deluje, navodi Blumberg.

Ona je, kako je opisuje agencija Blumberg, politički početnik i bila je relativno nepoznata do kraja prošle godine, kada je “uzjahala talas” besa javnosti zbog ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice, zbog kojih su izbili najveći antivladini protesti još od pada Gvozdene zavese.

Blumberg ocenjuje da je pobeda Čaputove sušta suprotnost pomaku prema nacionalizmu koji je primećen u Poljskoj i Mađarskoj, a čiji su se lideri našli pod kritikama EU zbog podrivanja evropskih demokratskih vrednosti.

Čaputova će stupiti na dužnost 15. juna. Ona će biti peta predsednica Slovačke od proglašenja nezavisnosti 1993. godine.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime