Pruge prazne kolone na cestama

0

Mnogi sada koriste autobuse

Poslovodstvo nemačke železnice nije uspelo u prvom pokušaju da pred Okružnim sudom u Frankfurtu izdejstvuje prekid štrajka mašinovođa. Sudija Ursula Šmit je u četvrtak kasno uveče prekid rada proglasila zakonski regularnim.
"Štrajk ima velike posledice i štete. Ali to i jeste suština štrajka", rekla je ona.
Presudi je prethodio satima dugačak pokušaj da se dođe do poravnanja, ali je propao jer sindikata mašinovođa GDL i njihov šef Klaus Veselski odbili predlog.
Juče je pred Pokrajinskim radnim sudom Hesena počeo drugi proces, pošto je poslovodstvo Dojče bana uložilo prigovor i želi i dalje da po svaku cenu stopira štrajkače u drugoj instanci.
Četvorodnevni rekordni štrajk na železnici počeo je u sredu u teretnom saobraćaju, a od četvrtka noću u dva sata počeo je i u putničkom saobraćaju, pri čemu je u opticaju samo trećina vozova.
Šteta se već sada procenjuje na 100 miliona evra. Mnogi putnici su se preorijentisali na automobile, što je izazvalo ogromne kolone i zastoje, pa se tako juče na A40 u Rurskoj oblasti formirala kolona duža od 100 kilometara. Drugi su se orijentisali na avionski ili autobuski saobraćaj za duže relacije ili na taksije u gradskom saobraćaju, ali i otuda pristižu žalbe da su cene ovih prevoza eksplodirale i da kompanije uveliko koriste štrajk konkurencije da napune sopstvene kase.
 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime