Pruge prazne četiri dana

0

Spremite se za haos: Mnogi su se preusmerili na autobuse

Pošto su pregovori između sindikata mašinovođa GDL-a i poslovodstva Dojče bana iznova propali, putnici su od danas izloženi najdužem štrajku u istoriji nemačke železnice – od noćas u dva sata do ponedeljka u četiri sata ujutru. Klaus Veselski, šef sindikata GDL, pokazao je prema oceni mnogih nerazumnu samovolju, insistirajući na štrajku koji će na 109 sati paralisati teretni transport, a putnički saobraćaj na 98 sati. Još od srede od 15 sati su teretni vozovi ostali na početnim stanicama. Saobraćaj, međutim, neće biti kompletno obustavljen jer će bar trećina vozova i dalje saobraćati na određenim relacijama, a informacije o tome se mogu naći na internet stranici.
 

Nadoknada dela troškova
U slučaju otkazivanja i kašnjenja putnici imaju pravo da se preusmere na druge vozove, a u slučaju kašnjenja dužeg od sat vremena mogu da nadoknade deo troškova vozne karte (za sat vremena 25 odsto cene, za dva sata 50 procenata). Takođe, putnici mogu da vrate unapred kupljene karte i rezervacije, a troškove taksija ili prenoćišta u hotelu železnica će platiti samo u izuzetnim slučajevima.

Prethodnih nedelja je poslovodstvo železnice tri puta vodilo razgovore sa Veselskim i činilo se da je rešenje na pomolu. U pregovorima se, međutim, još nije stiglo ni do zahteva za pet procenata većom zaradom mašinovođa zbog skraćivanja radnog vremena. Suština stvari je, kako pišu nemački mediji, borba za moć među sindikatima. Veselski želi tarifne pregovore ne samo za 19.000 mašinovođa, nego i za 17.000 konduktera i ranžirnih radnika. Ovi su, međutim, obuhvaćeni mnogo većim železničkim i saobraćajnim sindikatom EVG, koji ima 210.000 članova. Političari i privrednici su oštro kritikovali štrajk, posebno imajući u vidu procenu da će šteta od štrajka iznositi 50 miliona evra dnevno!
Računa se da će štrajkom biti najviše pogođeno stotine hiljada putnika koji svakodnevno vozom idu na posao. Građani su rezignirani i bez mnogo razumevanja za organizatore štrajka i železnicu u celini, ali ovog puta ne i bez rešenja. Mnogi su se preusmerili na autobuski saobraćaj, koji je daleko jeftiniji i sve popularniji, budući da do pre neku godinu nije ni bilo autobusa na daljim relacijama. Autobuski prevoznici očekuju u danima štrajka četiri puta više putnika i poručuju da su se pripremili i da, što se njih tiče, "mašinovođe mogu da štrajkuju i 180 sati". Pored toga, porastao je i promet rentakar firmama, a na Tviteru se pojavila berza gde se prijavljuju oni koji imaju slobodno mesto u kolima i primaju saputnike.
 

Vanredni red vožnje
Železnica će na svojoj internet stranici informisati putnike o vanrednom redu vožnje, a telefonom mogu da se dobiju informacije na telefon 0180-6996633 (20 centa po pozivu sa fiksnog, 60 centi sa mobilnog telefona).

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime