Jedan od bitnijih domaćih klubova, u kojem su igrali brojni odlični igrači, Proleter iz Zrenjanina, zadesila je najgora moguća sudbina.

Posle godina stabilnih igara u domaćoj ligi, Zrenjaninci su uspeli i da izađu na evropsku scenu u sezoni 1997/98, kad su igrali u Intertoto kupu. Proleter je završio takmičenje u grupi s pobedom protiv Makabija iz Haife (4:0), remijem s Celjem (0:0) i porazima od Antalije (1:0) i Nižnjeg Novgoroda (1:0). 

Početkom 21. veka klub hvataju finansijski problemi i 2005. proglašen je bankrot. Međutim, deo bivših igrača se nije pomirio s gašenjem Proletera. Oni malo posle fuzije osnivaju novi klub pod imenom Proleter 2006. i kreću iz najnižeg ranga.

Klub je počeo od mlađih kategorija, a 2012. je dobio prvi put seniorski sastav i počeo takmičenje. Taj “novi” Proleter danas se takmiči u Gradskoj ligi Zrenjanina, što je pretposlednji nivo takmičenja.

Šok i tuga

Poznati igrači koji su nosili dres Proletera iz Zrenjanina su Todor Veselinović, Bečejac, Bjeković, Zahović, Darko Kovačević, Vukić, Dejan Govedarica, braća Ivić, Dubajić, Stojanovski, Vesko Mihajlović…

Ipak, nestanak Proletera, koji se poklopio s propadanjem industrije u nekada izuzetno razvijenom gradu, imao je nesagledivu posledicu.

Zašto je predsednik Upravnog odbora zrenjaninskog Proletera Goran Gubić (46) u maju 2005. digao ruku na sebe?! Da bi klub opstao, Gubić se zaduživao, ali dugove nije uspeo da vrati. Ubio se iz pištolja duga devetka, za koji je imao urednu dozvolu. Na Gubićevom telu bila je vidljiva prostrelna rana u delu tela ispod grudnog koša.

– Koliko znam, nije imao nikakvih problema. Njegova smrt za nas je veliki šok – rekao je jedan njegov prijatelj.

Poznati zrenjaninski privrednik, direktor Auto-moto društva “Petar Drapšin”, i omiljeni sportski radnik pronađen je mrtav u automobilu jugo ZR-150-75, vlasništvo AMD “Petar Drapšin”, na izlazu iz grada, na uglu ulica Mihajlovački drum i Žarka Zrenjanina. Sedeo je za upravljačem automobila, čiji je motor bio ugašen, a ključevi bili u bravi.

– Pored tela pronađen je pištolj duga devetka, za koji je imao dozvolu. Utvrđena je jedna prostrelna rana u predelu ispod grudnog koša koja je, po svemu sudeći, bila smrtonosna – rekao Goran Zec, istražni sudija Okružnog suda iz Zrenjanina.

Odmah čim se saznalo za tragičnu Gubićevu smrt, u sportskom Zrenjaninu, posebno u krugovima oko fudbalskog kluba Proleter, počela su nagađanja o razlozima zbog kojih je ovaj tihi, miran i porodični čovek digao ruku na sebe. Nedoumice su pojačane nakon pojave policije i inspektora SUP-a.

Restoran pod hipotekom

Gubić bio i vlasnik privatnog preduzeća “latna lopta u Zrenjaninu preko koga je, tvrde upućeni, išlo poslovanje zrenjaninskog drugoligaša. Račun Proletera je dugo bio blokiran, a klub preživljavao najteže dane u poluvekovnoj istoriji. Gubić se na čelu Proletera našao četiri godine ranije, a 2003. uspeo je da klub spase ispadanja iz Druge lige.

Međutim, klub je ređao izuzetno loše rezultate i katastrofalno finansijski poslovao. Stalno su se gomilali gubici i dugovi, pa je Gubić pokušao da spase klub angažovanjem poznatog internacionalca Darka Kovačevića koji je iz Španije pokušao da pomogne svom bivšem klubu, ali i ovaj aranžman je neslavno završio.

Nakon kratkotrajnog Kovačevićevog predsednikovanja, kormilo je ponovo preuzeo Gubić. Problemi Proletera, međutim, nisu prestajali. Pošto su bez plata, ostali radnici i zaposleni u klubu počeli su da napuštaju Karađorđev park. Fudbaleri su nekoliko puta protestovali i štrajkovali zahtevajući svoje plate.

A sa svim problemima sam se borio Gubić jer su klubu svi okrenuli leđa. Pošto se i Zlatna lopta brzo “izduvala”, pozajmice klubu i Gubiću više niko nije hteo da daje. Izgleda da se pojavio i problem vraćanja starih dugova. Navodno, Gubiću su čak stizale pretnje, a poslednja je upućena na dan kada je digao ruku na sebe.

Rešavajući finansijske probleme Proletera, Gubić je pod hipoteku stavio objekat restorana i sobe na stadionu, čiji je vlasnik bila Zlatna lopta. Međutim, ni to nije pomoglo da se otklone finansijske dubioze kluba.

Gubić je za sobom ostavio suprugu i dva sina.

Source :

M. Topalović

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime