Pronađeni Galilejev zub, palac i prst!

0

Galileo Galilej je za života bio u komadu, ali su ga mrtvog muzeji razdelili među sobom
 

Ove delove tela, zajedno sa još jednim prstom i pršljenom, odsekli su naučnici i istoričari tokom ceremonije sahrane, koja je upriličena 95 godina posle Galilejeve smrti. Đovani Tarđioni Toceti, koji je odsekao naučnikove koske i kasnije pisao o toj ceremoniji, priznao je da "mu je bilo teško da odoli iskušenju da ponese i lobanju koja je ’udomila’ takvog genija".

 

Galileo Galilej
(1564. – 1642.)

Galileo Galilej je rođen u Pizi 1564. gdine. Bio je astronom, fizičar, matematičar i filozof prirode, zastupao je tezu da je Sunce, a ne Zemlja centar univerzuma, te da se ona okreće oko Sunca. Zbog toga ga je dobra, poštena i razumna katolička crkva osudila na doživotni pritvor, u kojem je umro 1642. Ako ga ne znate kao oca moderne nauke, onda ga znate po rečenici koju je rekao pred smrt: "Ipak se okreće", pri čemu je mislio na Zemlju.

Delovi tela koji su sada nađeni su od trenutka kad su odvojeni od Galilejevog tela pa do danas prenošeni iz ruke jednog u ruke drugog kolekcionara, dok nisu nestali 1905. godine. Jedan prst i pršljen, koji nisu "zatureni", čuvaju se u mumificiranom stanju u muzejima u Firenci i Padovi još od 1737. godine.

 

Jedan od muzeja je i potvrdio autentičnost ponovo otkrivenih delova tela slavnog naučnika, pozivajući se na "veliku istorijsku dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem". Planirano je da i ovi delovi tela budu izloženi, ali tek od početka 2010. godine.

 

Galilejevo telo danas počiva u firentinskoj crkvi "Santa Kroće", a grob mu se nalazi nasuprot Mikelanđelovog groba. Celih 95 godina posle njegove smrti katolička crkva nije dozvoljavala da Galilej bude sahranjen po hrišćanskim običajima, jer je bio pobornik jeretičkog učenja – da se Zemlja okreće oko Sunca…

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime