pixabay.com
SAD i Kina

U poslednje četiri godine u Kongresu SAD vidljive su promene. Umesto Rusije kongresmeni kao glavni problem sada vide ekonomsku i tehnološku špijunažu koju sprovodi Kina, zbog čega zvanični Vašington rizikuje da izgubi tehnološku nadmoć i vodeću ulogu u svetu, smatraju američki stručnjaci.

Prema rečima Majkla Pilsberija, ekonomskog stručnjaka i direktora Centra za strateško proučavanje Kine, FBI je otkrio mnogobrojne slučajeve ekonomske špijunaže, posebno u Kaliforniji, i to je alarmiralo SAD, prenosi “Foks njuz”.

– Međutim, tada, pre 10 godina, niko nije ni slutio da je to organizovao vrh kineskih vlasti, već se smatralo da su to korporativni špijuni i kriminalci – pojasnio je Pilsberi.

On je rekao i da je na tu temu pre četiri godine napisao knjigu koju su svi kritikovali jer je tada naveo da je “strategija Kine da to čini to namerno i da se to odnosi na mnoge oblasti”.

– Mislim da u poslednje četiri godine u našem Kongresu vidimo realnu promenu – oni sada vide da je to zaista veliki problem, možda čak i veći problem od Rusije – istakao je Pilsberi.

On je naglasio da se i američki saveznici, među kojima su Japan i Nemačka, žale da se ista situacija odvija i u njihovom visokotehnološkom sektoru.

– To je otkriveno nedavno, to jest u poslednjih pet godina. I niko ne zna kako da se nosi s tim, osim predsednika Donalda Trampa – zaključio je Pilsberi.

Source :

Vestionline, sputniknews.com

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime