J. L. Petković
Kosovo i Metohija

Politički i institucionalni lideri Albanaca u Prištini našli su se pod do sada najjačim pritiskom SAD, koje zahtevaju hitno ukidanje nametnutih taksi na robu iz Srbije i BiH ili će se u protivnom Kosovo suočiti sa još žešćim sankcijama, a kao naredna mera pominje se povlačenje američkih snaga iz vojne baze Bondstil, pišu danas prištinski mediji.

Uzajamno priznanje – Rusija neće blokirati članstvo u UN

Upozorenje SAD liderima Albanaca preneli su u protekla dva dana zvaničnici za evropska pitanja Saveta za nacionalnu bezbednost, Džon Erat i Brad Berkli a tačku na njihovu posetu i poruke stavila je američka Ambasada u Prištini saopštenjem u kojem se kaže da je Bela kuća zbrinuta i da dijalog mora biti nastavljen.

Zvaničnici SAD su, kako se navodi, ponovili poruku iz zajedničkog pisma američkih institucija od 11. februara da takse na proizvode iz Srbije i BiH predstavljaju prepreku za progres, podrivaju partnerstvo SAD i Prištine i moraju biti suspendovane kako bi dijalog sa Beogradom napredovao.

Koha piše da su Erat i Berkli jasno stavili do znanja poruku Donalda Trampa Prištini “da iskoristi ovaj jedinstven trenutak i da se uzdrže od akcija koje bi otežale postizanje dogovora”.

Pod naslovom “Ozbiljni američki udar”, Zeri takođe piše, pozivajući se na neimenovane izvore, da su SAD upozorile da bi mogle povući svoje trupe sa Kosova ako takse ne budu suspendovane i ocenjuje da ta mera podriva partnerstvo Prištine i Amerike.

“U Vašingtonu postoji percepcija da je Kosovo destruktivno i da se Srbija pokazala konstruktivnijom u odnosu na konačan i pravno obavezujući sporazum”, navodi se i dodaje da ovakva percepcija o Kosovu do sada nije postojala u Vašingtonu.

Erat i Bredli su, dodaje se, uverili prištinske lidere da oni treba da zastupaju stav američkog predsednika Donalda Trampa, ukazujući na taj način na spekulacije da u SAD postoji konfuzija o tome kakav bi trebalo da bude njihov pristup konačnom rešenju odnosa Beograda i Prištine.

Navodi se i da su američki zvaničnici konstatovali da postoji politička spremnost u Beogradu i Prištini da se aktuelni problem reši, i da su SAD spremne da doprinesu postizanju sporazuma, ali su istovremeno demantovali da postoji nacrt tog sprazuma koji uključuje demarkaciju granice, razgraničenje ili zamenu teritorija.

Oni su, međutim, jasno stavili do znanja da kosovske političke stranke moraju da dođu do kompromisa da bi se došlo i do zajedničkog dogovora.

“Nema pisanog sporazuma. Stranke moraju izraditi ovaj sporazum koji bi doveo do međusobnog priznavanja Kosova i Srbije i garantovao regionalnu stabilnost na Balkanu”, kazali su.

Prema Eratu i Bradliju, uzajamno priznanje bi omogućilo Vašingtonu da postigne dogovor sa Rusijom da ne blokira članstvo Kosova u UN, preneli su prištinski mediji.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime