Izjava ambasadora Švajcarske u Prištini, Žana Ibera Lebea da privremene institucije plaćaju “lažne ratne veterane, a međunarodna zajednica im finansira ključne projekte” za potrebe građana, izazvala je reakciju političkih i institucionalnih predstavnika.

Ambasador Lebe je to rekao juče u Srbici (Skenderaj), gde je otvorio fabriku vode.

On je rekao da “nije normalno” da Kosovo ima novac, ali ga zlouotrebljava, posebno plaćanjem “lažnih veterana”.

Predsednik Udruženja tzv. ratnih veterana Nasim Haradinaj je povodom te izjave ambasadora Lebea rekao da su “lažni veterani” u Švajcarskoj.

Nasim Haradinaj je za prištinsku Gazetu Expres rekao da ne želi da komentariše izjavu švajcarskog ambasadora koji je, kako je rekao, zloupotrebio situaciju.

– Na Kosovu ima lažnih veterana … (ambasador) Ima svoje veterane u Švajcarskoj, a deo lažnih veterana su sam ambasador i Švajcarska – rekao je Haradinaj.

On je pozvao Švajcarsku da dođe i pomogne Prištini da identifikuje te “lažne veterane”.

Očekuje, rekao je, da se u vezi tog pitanja konačno nešto preduzme, ali da se najpre vidi koji su to Albanci koji imaju švajcarsko državljanstvo.

Na izjavu švajcarskog diplomate je reagovao i predsednik parlamenta, Kadri Veselji, rekavši da, kako je rekao, upravo u mestu gde je otvorena fabrika vode ima puno “pravih boraca koji su se borili u okviru OVK”.

– Ovde, gde je uložena ova velika investicija, časni ambasadore, bolo je mnogo pravih boraca OVK. U ovoj oblasti ima mnogo heroja, a postoje ljudi koji i danas doprinose miru. Ova zemlja je znala da daje ratnike, ali i veoma velike političare, kao što je predsednik Kosova, Hašim Tači, koji je upravo iz ovog regiona – naveo je Veselji, preneo je Expres.

Source :

Vestionline, Tanjug

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime