Tanjug
Zastave Albanije i Kosova u Prištini

Kosovski ministar inostranih poslova Enver Hodžaj smatra da je moguće da Priština i Beograd još u toku ove godine postignu dogovor i procenjuje da bi u martu mogao da se dogodi nastavak dijaloga.

– Ako u martu, aprilu i maju dovoljno pregovaramo, imaćemo okvir koji će omogućiti da do sredine godine postignemo dogovor. U martu će biti održan prvi sastanak, ali to ne zavisi samo od nas, već i od mogućnosti šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da okupi dve delegacije – izjavio je Hodžaj za bečki “Standard”.

Na pitanje da li će Priština ukinuti takse od 100 odsto na srpsku robu, zbog kojih Beograd ne želi da nastavi dijalog, Hodžaj je izbegao odgovor, rekavši da je Priština veoma zainteresovana da ima “zajedničku poziciju” i da se “razvije tempo” kako bi se pregovaralo sa Beogradom.

Prema njegovim rečima, briselski dijalog je platforma za normalizaciju odnosa, ali je za Prištinu važno međusobno priznanje i članstvo u UN.

Na pitanje da li očekuje da će Rusija i Kina u Savetu bezbednosti UN podržati sporazum dve strane, on je odgovorio da je ruska politika do sada tvrdila da ne priznaje Kosovo zbog Srbije, što znači da ako bude bilo dogovora sa kojim se slaže Beograd, Rusija pravno, politički i moralno neće više imati ništa protiv toga, a to važi i za Kinu.

– Mi ćemo sporazum potpisati tek kada vidimo da postoji podrška u SB UN. Za to moraju da postoje garancije. Ako dogovor podrže samo skupštine u Srbiji i na Kosovu, to je nedovoljno – rekao je Hodžaj.

Kada je reč o lobiranju Srbije da zemlje povuku priznanje Kosova, Hodžaj je rekao da EU s tim u vezi treba da izvrši pritisak na Srbiju.

– Radi se o hibridnom ratu. Srpski ministar Ivica Dačić ima podršku ruskih savetnika u korumpiranju tih država novcem kako bi povukle priznanje. To je miniralo dijalog – naveo je on.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime