Filmski spektakl u rusko-srpskoj koprodukciji “Balkanska međa” priča je o ljubavi, prijateljstvu, podvigu i žrtvi. Lične drame glavnih junaka prepliću se u ratnim okolnostima, a ostvarenje Andreja Volgina umetnička je fikcija i ima jaku poruku protiv rata.

U pitanju je akciona drama inspirisana stvarnim događajem koji se odigrao 12. juna 1999. godine, kada je bataljon ruskih padobranaca zauzeo aerodrom “Slatina” u Prištini.

Zahvaljujući producentskoj kući Arhangel studios, na čijem se čelu nalaze glumci Miloš Biković i Miodrag Radonjić, ruski autorski tim predvođen rediteljem Andrejem Volginom, snimao je većinu scena na autentičnim lokacijama u Srbiji.

Volgin je rekao na konferenciji za medije da ga je inspirisala priča na 600 strana o događajima na prištinskom aerodromu Slatina 1999. godine.

– Zajedno sa producentima ponovo sam pročitao tu priču. Bez analize celog događaja u kojoj su mi mnogo pomogli Miloš Biković i Miodrag Radonjić nikada ne bismo uspeli da snimimo ovaj film. Slabo se sećam šta su mediji izveštavali o ruskim jedinicama na aerodromu Slatina. Moji roditelji su znali sve detalje tog događaja i veoma su mi se zahvaljivali kad su saznali da ću režirati film “Balkanska međa”. Njima taj događaj puno znači – kaže Vologin.

Prema njegovim rečima, 70 odsto filma snimljeno je u Srbiji, a ostatak na jugu Rusije.
– Taj drugi deo ostvarenja snimili smo u Rusiji, jer sam uveren da ne bismo mogli da izbegnemo politički skandal na snimanju tih scena u Srbiji. Kada bi kolone ruskog naoružanja krenule ka Srbiji verujem da bi to bio materijal za nekoliko dokumentarnih filmova.

Ruski reditelj napominje da je želeo da snimi film o povlačenju srpskih snaga sa Kosova i Metohije.
– Gledao sam nekoliko dokumentaraca o povlačenju srpskih vojnika sa Kosova i Metohije i trebalo mi je nekoliko dana da se oporavim od onoga što sam video. To je velika tragedija koja nikome nikad ne treba da se desi. Napravili smo umetnički film koji je inspirisan realnim događajima. Naš film je neka vrsta hronike koja potvrđuje sled realnih događaja, ali ispričana sa umetničkim doživljajem. Zahvaljujem se producentima koji su sa velikom hrabrošću ušli u realizaciju ovog filma.

Sačuvati od zaborava

Miloš Biković, koji igra jednu od glavnih uloga i koproducent filma, istakao je da je osnova “Balkanske međe” jedan istorijski događaj, tačnije desant ruskih specijalnih jedinica na aerodrom Slatina.

– Imamo pripadnike raznih nacionalnosti, raznih religija, tako da smo na neki način želeli da prikažemo da nije podela ni po nacionalnom ni po religijskom odnosu, već je u pitanju ljudska priča. Mi smo izabrali nešto s čim će svaki čovek da se složi, kod nas su negativci teroristi. Ovim ostvarenjem smo zabeležili jedan momenat u istoriji koji ćemo sačuvati od zaborava – objasnio je Biković.

On ističe da “Balkanska međa” nisu u pitanju granice koje su na Balkanu ispisane u ratovima, nego su i neke granice među ljudima, granica bola koliko čovek može da istrpi. Biković dodaje i da su mnoge scene fizički bile zahtevne i da je to bilo veoma naporno odigrati.

Naučio da puca

Sa Bikovićem ponovo na filmu igra Aleksandar Radojičić, koji je istakao da je naučio da puca iz automatske puške, kao i da sam sebi daje morfijum.
– Vojsku sada i ne moram da služim – rekao je Radojičić.
Jedna od poruka ovog filma je rat lomi ljude. Sa te strane mnogo je teško nastaviti život pre rata i kada odrastete na jednoj teritoriji i imate prijatelje na obe strane onda vas neminovno deli.

Source :

S. Đurić - Vesti

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime