Preko Sandžaka u Siriju i Irak

0

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv vehabija Abida Podbićanina (35), Seada Plojovića (31), Tefika Mujovića (34) i Izeta Crnovršanina (25), svi iz Novog Pazara, i Ferata Kasumovića (30) iz Beograda. Oni su optuženi za uspostavljanje veza sa terorističkim organizacijama Al Nusra i Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) za koje su u Sandžaku, Bosni, Srbiji i Evropi vrbovali, obučavali i slali borce na ratišta u Siriji i Iraku.
Tužilaštvo sumnja da su Podbićanin i Mujović, zajedno sa Plojovićem i Crnovršaninom, formirali mesedžid (mesto za molitvu), Furkan u Novom Pazaru koja je bila baza za prikupljanje novca iz Bosne, Hrvatske, Austrije, Nemačke i Luksemburga, kao i prihvat ratnika i njihovo slanje u Istambula. Tamo ih je sačekivao Tefik Mujović i otpravljao u sirijski grad Azaz gde su bili pod komandom Abida Podbićanina koji već dugo ratuje za IDIL.
Kasumović je bio zadužen da borce za IDIL regrutuje u Beogradu i centralnoj Srbiji. Optuženom Tefiku Mujoviću na teret se stavlja i da je preko svog Fejsbuk profila pozivao na samoubilačke akcije u Raškoj oblasti, Beogradu i Rimu.
Optuženi Podbićanin i Mujović nalaze se u Siriji i za njima je raspisana poternica. Plojović, Crnovršanin i Kasumović uhapšeni su u martu ove godine i u pritvoru su. Kad će biti zakazano suđenje još se ne zna jer zbog štrajka advokata sudovi pomeraju i ranije zakazana ročišta.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime