D. Matić
Obišle znamenitosti: Slavljenice ispred Bundestaga

Dragan Krojitorović rodom iz negotinskog sela Malajnica, živi u Dormagenu i dobro se seća perioda pre devedesetih godina prošlog veka kada su žene u zavičaju 8. mart proslavljale izletima i šoping turama u Solun, Trst i druge gradove pa je došao na ideju da nešto slično pokuša u Nemačkoj.

Ideja je urodila plodom, a ove godine je šesti put okupio grupu naših žena i posle Amsterdama, Pariza, Praga, Brisela, Antverpena na red je došao Berlin. Kao i prethodnih godina, turneja je bila veoma uspešna pogotovo što u južnom delu najmnogoljudnije nemačke pokrajine Severna Rajna Vestfalija nije bilo nikakve organizovane proslave Dana žena.

Za ovu priliku Dragan je iznajmio autobus od svoje firme, a Sanja Selmanović mu je pomagala u organizaciji. Prvobitno je bilo predviđeno da put nemačke prestonice krene desetočlana grupa, ali je interesovanje bilo veće i na izlet je krenulo 25 žena uglavnom iz Kelna i okolnih mesta.

Slavljenice su u Berlin stigle u subotu, u ranim jutarnjim satima posle čega je usledilo razgledanje grada iz autobusa, sa brodića, obilazak Branderbuške kapije, Bundestaga i drugih znamenitosti. Usledio je neizostavni šoping, a dan je završen zajedničkom večerom u jednom našem restoranu. U povratku je usledila i poseta Potsdamu.

– Do sada sam išla pet puta na osmomartovske izlete i uvek je bilo fenomenalno, a ako mi uslovi budu dozvoljavali učiniću to i narednih godina. Sa ovogodišnjeg izleta posebno će mi ostati u sećanju vožnja starim gradom sa vodičem koji nam je objašnjavao gde se šta nalazi i krstarenje rekom i razgledanje Berlina sa vode – zadovoljna je Dragana Jorgin.

Osim Dragane u Berlin su putovale: Danijela Samardžić, Dražena Galić, Svjetlana Lučić, Jasmina Jajalo, Lila Nikolova, Jovana Oluški, Leposlava Oluški, Danka Kulert, Anđelina Brigande, Svetlana Cvetković, Slađana Đurić, Stanija Milovanović, Dragana Miljanović, Milena Radoševac, Danijela Krojitorović, Željka Cvišić, Nermina Čustović, Rada Aleksić, Stoja Drinčić, Jovanka Hering, Zorica Guslov, Novka Ramanović i Armina Kverl.

Praksa osmomartovskih izleta biće nastavljena i narednih godina, a grad u koji će se putovati za sada nije poznat.

Sećanje na početak karijere

– Tek sam počeo da vozim autobus kad mi je poverena jedna slična tura u rodnom kraju, ali nažalost bila je i jedina jer su usledile sankcije, inflacija, kriza i sve ostalo – priseća se Dragan lepih trenutaka iz zavičaja na početku svoje šoferske karijere.

Nekad bile pune sale

Malobrojni klubovi iz ovog dela Nemačke koji su trenutno i loše organizovani nisu se potrudili da prirede neku veću zabavu iako je termin za slavlja bio veoma povoljan, a dobro se pamte vremena kada je u prečniku od 50 kilometara bilo više sličnih slavlja sa punim salama.

Source :

D. Matić -Vesti

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime