Posle zabrane – “mamurluk”

0

 

Švajcarska se probudila mamurna posle referendumske odluke o zabrani izgradnje novih minareta koja se našla na udarnim mestima svih svetskih medija i pokrenula polemiku u drugim evropskim zemljama. Nisu samo švajcarski političari ostali zatečeni, jer su iznenađeni i novinari. Oni sada traže objašnjenje kako se dogodilo da ih narod sve iznenadi.
List "Tages Ancajger" predstavlja 33. godišnju Barbaru Štajneman, pravnicu Narodnjačke partije, koju nazivaju "majkom referenduma" o zabrani minareta, jer je upravo ona formulisala referendumsko pitanje. Ideju je dobila posle jedne afere oko islamskog groblja u kojoj su se, po njenoj proceni, "muslimani ponašali agresivno".
Nakon toga usledila je akcija Narodnjaka protiv izgradnje minareta u Soleru. Štajnemanova je 2006. godine pokušala da predloži vlastima u Cirihu da zabrane minarete, ali je predlog tada bio odbijen

Pobeda Frajzingera
Lozanski "L Maten" piše o "stidljivoj pobedi" poslanika Narodnjaka Oskara Frajzingera i prenosi da mu je članica vlade i šefica diplomatije Mišlin Kalmi Rej – pružila ruku i čestitala.

Lozanski dnevnik "24 sata" prenosi reagovanja običnih ljudi, poput vlasnika jednog restorana koji je glasao za zabranu minareta. Pristao je na razgovor, ali pod uslovom da ostane neimenovan zato što su i muslimani gosti u njegovoj kafani. Drugi sagovornik kaže kako veruje da muslimani žele da osvoje svet.
– Da mi u njihovim zemljama radimo ono što oni rade kod nas, ne bismo se baš naživeli, kazao je jedan Švajcarac a drugi ide još dalje pa kaže: "Ako dozvolimo minarete, posle će doći na red sajentolozi i Jehovini svedoci".
Drugi tvrde da su glasali protiv minareta zato što "Švajcarska nije spremna i ne poznaje islam".

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime