Tanjug
Kazne i za najbanalnije prekršaje, policija ćuti (Foto: Ilustracija)

Policijski sindikat Srbije primio je brojne žalbe od građana i saobraćajnih policajaca. One se odnose na pojačano kažnjavanje građana širom Srbije, osim u Beogradu. Građani tvrde da ih saobraćajci masovno zaustavljaju na putu i kažnjavaju za najbanalniji prekršaj.

Mnogi su pokušali da dobiju odgovor u lokalnim policijskim stanicama, ali odgovor nisu dobili, pa su se obratili PSS-u. Njihove sumnje potvrdili su nam saobraćajni policajci iz više policijskih stanica širom Srbije, navodeći da ih komandiri i načelnici pritiskaju da pišu što više saobraćajnih prijava.

– Saobraćajcima se daju norme koje moraju da ispune tokom smene. Ovo se dešava po svim Policijskim upravama širom Srbije, osim u Beogradu. Moramo istaći da je deo saobraćajaca odbio da ispunjava ove norme, bez obzira po rizike. Najgora situacija po pitanju prinudnog kažnjavanja, prema rečima policajaca, je u PU Jagodina gde je norma najviša u Srbiji, a to je 15 kazni po saobraćajcu za smeni. Pretpostavljamo da je razlog prazna opštinska kasa u Jagodini. Saobraćajne kazne su jedan od načina finansiranja praznih opštinskih budžeta, ali i države. Novac od kazni ide 70% državi, a 30% opštini, pa potom opština polovinu od te sume, odnosno 15%, treba da uplati policiji. Međutim taj novac se retko uplaćuje na račun policijskih stanica, pa i dalje uglavnom sami kupujemo papir za štampač, tonere, baterijske lampe. Komandiri i načelnici očigledno ne smeju da traže taj novac od lokalnih opštinskih moćnika. Policijski sindikat Srbije poziva sve saobraćajne policajce da odbiju da učestvuju u ovakvom kažnjavanju, već da rade isključivo po zakonu, a ne da oni dodatno oporezuju građane, zato što se razni opštinski rukovodioci nedomaćinski odnose prema parama građana – kaže Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime