Podsećanje na minule dane

0

Proteklog vikenda u mestu Seon, nedaleko od Araua, održano je zanimljivo zavičajno veče, kome je prisustvovalo 70 meštana sela Bresje, kod Svilajnca, koji žive u Švajcarskoj. Organizatori ovog zavičajnog okupljanja bili su Slaviša Milošević, Srđan Milutinović, Saša Milošević i Miroljub Rajković.
Veče je proteklo u dobrom raspoloženju, priči, druženju i podsećanju na minule dane, kad su mnogi od njih pre mnogo godina, trbuhom za kruhom, otišli iz svog rodnog sela
 

Mirko mnogima pomogao
Mnogi su se na ovoj priredbi podsetili i na svog zemljaka Mirka Milosavljevića, koji je prvi iz njihovog sela otišao na rad u Švajcarsku, a koji, nažalost, danas nije među živima. Mnogima iz Bresja pomogao je da dođu u ovu zemlju.
– Setili smo se pijetetom i poštovanjem našeg Mirka. Sa nama su bili njegov sin, snaja i unuci – kazao je Slaviša Milošević.

– Povod našeg okupljanja je što nas ima dosta iz Bresje. Mnogi se i ne poznaju, pa je to bila prilika da se okupimo na jednom mestu i upoznaju oni koji se ne znaju, ali i vide stari znanci. Važno je napomenuti da smo ovim okupljanjem želeli da se upoznaju i naša deca koja su uglavnom ovde rođena, te da nastave međusobna okupljanja i da ovakvo druženje bude tradicija: okupimo se jednom godišnje, porazgovaramo, družimo, a i podsetimo na neka lepa vremena kada su mnogi od nas sedeli još u školskim klupama -priča za "Vesti" Slaviša Milošević.
Prvi je na ideju da se okupe zemljaci iz sela Bresje došao Miroljub Rajković, koji je zapravo tragao i pronašao 150 porodica iz ovog sela da žive u raznim krajevima Švajcarske.
– Mnogi se i ne poznaju jer živimo u različitim kantonima, a najviše je onih koji žive u kantonu Argau – objašnjava Miroljub i napominje da su se mnogi sreli i prepoznali jer su nekad išli u isti razred, ali da se mnogi nisu videli ni čuli još iz mladalačkog doba.
– Bilo je zanimljivih susreta, puno radosti, pa i poneka suza. Lepo je kad se ljudi sretnu u tuđini i podsete na svoje dane iz mladosti, evociraju lepe uspomene i porazgovaraju o bezbrižnim danima detinjstva provedenim u svom zavičaju – veli Miroljub i obećava da će se okupljanje zemljaka iz Bresja nastaviti, a nada se da će to postati i tradicionalno.
On kaže da je napisana i knjiga o njihovom selu, "Bresje u Resavi", a da ju je napisao Tomislav Jeremić.
Uz bogat meni i dobru muziku zavičajno druženje potrajalo je do ranih jutarnjih sati.
 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime