Početnici igrali kao profesionalci

0

Folklorna grupa "Srbija" u petak je povodom srpskih Božićnih poklada i nemačkog prvog adventa (početak predbožićnog vremena) u velikoj sali društvenog centra "Lister Turm" održala veoma uspešan zabavni program za srpsku i nemačku publiku.
Iako je sveštenik Milan Pejić u pozdravnom govoru napomenuo da će zbog novih igrača i novih koreografija biti i improvizacija, učesnici su ga demantovali, što je publika aplauzima i potvrdila.
Igre i pesme izvedene su krajnje profesionalno, a ako je nešto novo i bilo za primetiti, onda su to prekrasne vojvođanske i krajiške narodne nošnje u kojima su devojke nastupile prvi put.
Podeljeni u tri grupe, kako ih i podučavaju Anita Trailović i Jelena Agbaba-Milosavljević, razigrana i raspevana mladost Svetosavskog centra izvela je koreografije iz svih delova Srbije , a horski su otpevali i više izvornih narodnih pesama.
Pesmom, "Ajd’ povedi veselo naše kolo šareno" program je i počeo. Ali sve i nije išlo tako glatko kako je izgledalo. Bar ne kod šumadijskih delija, jedinih muških igrača svoje generacije, Miloša Makića i Nebojše Niculovića. Jer, iako su ih okruživale po četiri raspevane lepotice, udvaranje "poskoči garava devojčice da ti vidim očice", nije uspelo. Odgovor devojaka na prosidbu bio je: "Ne da mene nana za godinu dana". Ali, do kraja programa su i devojke promenile mišljenje, tako da su se Miloš i Nebojša na kraju "pobedonosno, bećarski uvijali" a neke od njih, i vila je morala da teši.
Za razliku od odraslih, a na radost publike, deca su bila tolerantnija jer su čak dozvolili mogućnost "da repa bude mak, a riba postane rak". Međutim, i tu je doslo do problema, jer od aplauza nije moglo da se čuje, kako je došlo do toga da žaba i miš zajedno gaze vodu, niti se zna kako je to neobično, druženje završilo.
Oni koji 24. januara u ovu salu dođu na Svetosavsku priredbu, sve će da saznaju. I mnogo više od toga, obećali su mladi umetnici, na čelu sa postdiplomcima klasične harmonike Goranom Stevanovićem i Jovicom Ivanovićem, koji su tokom ove ugodne večeri pokazali da im na srcu jednako leži i narodna i klasična harmonika, na kojoj je Stevanović čak vicešampion sveta.

Doviđenja do Svetoga Save
– Imamo mi još mnogo dobrih igrača, koji večeras zbog gripa i prehlade nisu došli, ali za Svetoga Savu bićemo kompletniji, a program će da bude raznovrsniji i bogatiji. Održaće se ponovo u ovoj sali jer je pozornica za izvođače komfornija, a i sala je dovoljno velika- oprostio se otac Milan od gledalaca, podsećajući ih na početak Božićnog posta i adventa.

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime