Pešačenje i telefoniranje uskoro kažnjivo?!

0

Političari u Švajcarskoj predlažu kazne za pešake, koji istovremeno razgovaraju mobilnom telefonom dok idu ulicom, a posebno preko pešačkih prelaza. Prolaznici koji su okupirani svojim mobilnim telefonima, često podležu nesrećama u uličnom saobraćaju. Političari žele da se, ipak, protiv zaljubljenika u mobilne telefone snažnije reaguje.
"Dok pešak telefonira ili surfuje ili šalje poruke hodajući ulicom, ne razmišlja puno, ulazi u saobraćaj, previđa signale, čini neoprezan korak i hrli na ulicu. U najgorem slučaju direktno pod neki auto, samo zato što obraća pažnju na svoj telefon, a ne na saobraćaj, i često se dešavaju nesreće", kažu političari.

Ozbiljna tema za policiju
– Kantonalna policija u Bernu ovu temu shvata vrlo ozbiljno – kaže izvestilac za medije Simona Benovici.
– Za nas je potpuno jasno da svi učesnici u saobraćaju moraju biti koncentrisani na dešavanja oko sebe – veli Benovici.

Od juna 1994. godine jasno stoji u revidiranom saobraćajnom pravilniku:
"Na zebri mora svakom pešaku da bude osiguran slobodan prolaz, bilo da se već nalazi na zebri, ili ispred njih čeka i očigledno je da želi da pređe preko trase za vožnju." Prilikom revizije zakona od 1994. izostalo je pređašnje pravilo, prema kome pešak može da iskorači na ulicu samo onda kada on rukom signalizira vozačima da hoće da pređe.
Prema zakonu, međutim, pešaci moraju da pređu oprezno i to najkraćim putem.
Švajcarski mediji navode primer susedne Nemačke, gde će se ubuduće snažnije preduzeti mere protiv zaljubljenika u telefoniranje mobilnim telefonom, koji ne obraćaju dovoljno pažnje na saobraćaj. Političari žele da strogo kažnjavaju novčanom kaznom vlasnike pametnih telefona, koji pričaju dok hodaju i ne vode računa o saobraćaju.
 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime