EPA/John G Mabanglo
Srpski teniser u Indijan Velsu

Novak Đoković krenuo u pohod na rekordni šesti trofej na prvom turniru iz masters serije u godini tako što je prvo savladao Amerikanca Bjerna Fratanđela – 7:6 (7:5), 6:2.

 

I za američkog igrača koji je ime dobio po proslavljenom švedskom teniseru Bjernu Borgu i za našeg asa iskušenja na prvom od devet turnira iz masters serije u sezoni podsećaju na 2016. Fratanđelo se i tada probio na glavno takmičenje preko dva kola u kvalifikacijama, a posle još jedne pobede namerio se na Đokovića. Đoković na početku kao nosilac, naravno, slobodan, a u ostvarivanje visokih pretenzija i onda je pošao od susreta s Fratanđelom u drugom kolu.

Razvoj događaja sličan, ishod isti, a i sledeći suparnik vodećeg tenisera na svetskoj listi opet je Nemac Filip Kolšrajber. U konačnom se očekuje da Đoković podigne trofej kao što je i pre tri godine, kada je trijumfovao rekordni peti put, pa da se ponovo na večnoj listi osvajača izdvoji iznad švajcarskog asa Rodžera Federera, koji je petostruki pobednik postao godinu zatim.

Fratanđelo je 2016. jedini osvojio set u Đokovićevim mečevima. Bilo je 2:6, 6:1, 6:2. Još jednom se videlo da je njegova startna prednost to što je na megdan izašao s uhvaćenim ritmom u prethodna tri duela. Dok je naš as tražio sebe prilagođavajući se protivniku, terenu i atmosferi, 25-godišnji igrač, koji na svetskoj listi zauzima 128. mesto (pre tri godine 149), načinio je brejk za vođstvo sa 4:2 u prvom setu.

U sledeća dva gema obojica su sačuvali svoj servis, a kada je Fratanđelo servirao da povede s 1:0, Đoković se izdiže u teškoj situaciji. Zatim je naš as poveo sa 6:5 pa kad je on servirao za vođstvo zube je ponovo pokazao Amerikanac. Tek je sledio vrhunac u prvom setu.

Kad je izgledalo da Đoković sigurno privodi posao kraju – 4:1 – Fratanđelo nalazi poslednje atome pregnuća da stekne prednost sa 5:4. Sledeća tri poena su pripala našem tensieru, dva su bila na protivnički servis, a jednom je to bila i dvostruka servis-greška američkog igrača italijanskog porekla.

Pošto je prebrodio velika iskušenja, u nastavku je došlo do izražaja Đokovićevo iskustvo protiv Fratanđelovih razvejanih nada iz prvog seta.

Sledeći je rival, dakle, Filip Kolšrajber, 35-godišnjak koga germanska upornost drži na odličnom 35. mestu. U duelima s Đokovićem upamćen je po pobedi s 3:0 u trećem kolu Rolan Garosa pre deset godina, koja mu je bila i jedina u devet međusobnih okršaja. Od osam pobeda naš as je tri postigao u Indijan Velsu (2008, 2010, 2016).

Kolšrajber je u drugom kolu sa 6:4, 6:4 savladao Australijanca Nika Kirjosa (33. mesto). Tako je stao na put između trećeg megdana našeg asa s njim, koji bi privukao pažnju i zato što Kirjos ima obe pobede, a jednu i iz Indijan Velsa 2017, u Đokovićeve teške dane, činilo se nekima i bezizlazne.

Meč je posmatrao i legendarni američki teniser Pit Sampras, s kojim se Đoković pozdravio posle meča. Titulom na Australija openu nedavno naš as ga je i nadmašio po broju trofeja na turnirima za grend slem (15:14).

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime