“Nadamo se da će nam Rusija pomoći da sačuvamo Kosovo, koje je srpski Jerusalim”, rekao je danas patrijarh srpski Irinej, koji je sa predstavnicima kompanije “Gaspromnjeft” potpisao sporazum o nastavku ruskog učešća u izvođenju radova na unutrašnjoj mozaičkoj dekoraciji Hrama Svetog Save.

Patrijarh je podsetio da je Rusija kroz vekove pomagala Srbiji, primetivši da je ruski narod moćan i veliki, a srpski mali, “ali ima tu sreću da svoj mali čamac vezuje za veliki ruski brod”. Ruski presto je uvek imao razumevanja za naše potrebe i priticao nam u pomoć kad smo bili u najtragičnijem trenutku, a zahvaljujući caru Nikolaju Drugom Srbija je opstala 1915/16. godine.

Onda kad nam Rusija nije mogla pomoći onoliko koliko smo očekivali, nije nam nikad odmogla, za razliku od naših drugih saveznika.

– I danas se Srbija nalazi u dosta teškom položaju, okružena bivšim prijateljima. Zato nam je ruska pomoć potrebna i mi tu pomoć očekujemo, pre svega da sačuvamo Kosovo koje je za naš narod srpski Jerusalim i sveta zemlja. Sve što je vredno u srpskoj kulturi tamo ima svoj početak i tako da se ne možemo se nikad odreći Kosova. Nadamo se da će nam u tome pomoći Rusija koliko može – a može mnogo – naveo je srpski patrijarh.

On je konstatovao da nekadašnji prijatelji Srbije danas zaboravljaju to prijateljstvo i savezništvo.

– Mi smo uvek bili na pravoj strani, a danas prave strane nema. Bivši prijatelji  pokazuju svoje druge lice i neki svoj interes koji nije u pravdi – dodao je patrijarh.

Ambasador Rusije u Beogradu, Aleksandar Čepurin istakao je zadovoljstvo povodom potpisivanja sporazuma:

– U Ruskom domu u Beogradu je danas potpisan sporazum između Srpske Pravoslavne Crkve i kompanije “Gasprom Njeft” o nastavku ruskog učešća u izvođenju radova na unutrašnjoj mozaičnoj dekoraciji Hrama Svetog Save. To je značajan događaj – napisao je Čepurin na svom twiter nalogu.

Source :

Vestionline, sputniknews.com

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime