Papa Franja i kralj Maroka Muhamed VI pozvali su da se zaštiti multireligijski karakter Jerusalima, uz poruku da sveta mesta u tom gradu moraju da budu pristupačna pripadnicima svih vera.

Papa i kralj Muhamed VI istakli su da su duboko zabrinuti za duhovni značaj Jerusalima, kao i za njegov značaj kao “grada mira”, što su naveli u zajedničkom apelu, koji su potpisali prvog dana posete papa Franje.

Oni smatraju da je važno očuvati Sveti grad Jerusalim kao “zajedničku baštinu čovečanstva”, a naročito za sledbenike tri monoteističke religije, kao mesto susreta i simbol sastajanja.  

U apelu se poziva i na “potpunu slobodu pristupa” jevrejima, muslimanima i hrišćanima i na garantovanje njihovog prava da tamo vrše bogosluženje. 

Otkako je američki predsednik Donald Tramp objavio odluku Vašingtona da premesti američku ambasadu u Jerusalim 2017. godine, papa, kao i drugi hrišćanski lideri i šefovi država u muslimanskim zemljama, intenzivnije izražavaju zabrinutost za grad, podseća Rojters. 

Vatikan podržava dvodržavno rešenje za sukobe Palestinaca i Izraela, uz saglasnost obe strane o statusu Jerusalima u okviru mirovnog procesa. 

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime