Pamtićemo ga kao Duška Dugouška

0

Generacije su stasale sa Nikolinim "druže, koji ti je vrag?"

Reditelj kultne predstave "Buba u uhu" Ljubiša Ristić rekao je da su kroz tu predstavu prošle stotine glumaca, ali da je Nikola Simić bio svima uzor.

 

"Najveći glumci bili su spremni za velike komične domete na sceni, ali je sve njih prevazišao veliki dramski glumac Nikola Simić, jer je uvek bio drugačiji, nov i moderan", rekao je Ristić.

 

Reditelj Zdravko Šotra rekao je da je Nikoli Simiću, izrazitom komičaru, jednom dao izrazito dramsku ulogu koju je igrao suvereno, kao i sve ostale komične.

 

"Komično se često poistovećuje sa trivijalnim, a tajna Nikole Simića je što je znao da uzdigne komično iznad trivijalnog", rekao je Šotra.

 

Glumica Branka Petrić, Simićeva partnerka iz predstave "Buba u uhu", rekla je da je Nikola Simić u tom komadu učestvovao od premijere 1971. godine i za skoro 1.500 izvođenja uvek dobijao najveće ovacije publike.

 

Ona je rekla da je Simić sa istim uspehom mogao da igra engleskog dendija i šumadijskog seljaka, a podsetila je da je u poslednjem nastupu 31. januara 2014. na kraju predstave "Buba u uhu" tri puta sam izlazio da se pokloni publici koja ga je pozdravljala dugim aplauzom.

 

Petrić je dodala da danas mnoge svetske zvezde u svoje biografije upisuju sinhronizacije crtanih filmova, a da će Nikolu Simića mnoge generacije upamtiti po glasu koji je pozajmio omiljenom crtanom junaku Dušku Dugoušku.

 

Glumac Nikola Simić (1934, Beograd) preminuo je u Beogradu 9. novembra 2014. godine, a sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime