Često se koristi u buketima koji se nose kao znak pažnje u brojnim svečanim situacijama. Nije ni čudo s obzirom na atraktivnost, lepotu cveta, boje i miris koji ispuštaju.

Reč je o ljiljanu, ali na žalost vlasnika mačaka, ovo cveće je strogo zabranjeno za držanje u kući, piše Pet Face. To je jedna od najotrovnijih biljaka i predstavlja veliku opasnost po život naših ljubimaca.

Verovali ili ne, svi delovi ljiljana su toksični, ali je sam cvet najopasniji. Dokazano je da samo jedna do dve latice koje pojede mačka izazivaju smrt. Polen je takođe smrtonosan. Dok je cvet u vodi u vazi, konstantno padaju delovi polena u vodu i na podlogu. Polen je rastvorljiv u vodi pa postoji opasnost da se mačka otruje ukoliko pije vodu iz vaze. Pored toga, polen se zadržava na odeći, u krznu i šapama mačke koja prelazi preko podloge na koju je polen pao. Mačka lizanjem krzna unosi čestice polena i dolazi do trovanja.

Znaci trovanja 
Simptomi se javljaju 6 do 12 sati nakon gutanja delova biljke. Pomalo podsećaju na trovanje grožđem ili antifrizom. Mačka koja proguta deo ljiljana:

Postaje letargična

Gubi apetit

Povraća

Podrhtava

Doživljava epi napade

Posle 30-tak sati dolazi do poremećaja rada bubrega, mačka je stalno žedna i učestalo urinira, a tada je obično kasno za pomoć. Pazite, mačke koje stignu kod veterinara posle 18 sati nakon trovanja imaju veoma lošu prognozu.

Lečenje 
Ukoliko sumnjate da je mačka pojela deo cveta ili bila u kontaktu sa polenom ljiljana odmah potražite pomoć veterinara. Blagovremen, agresivan tretman obično daje dobre rezultate. To podrazumeva intravensku nadoknadu tečnosti, dekontaminaciju želudačnog trakta i boravak u bolnici kako bi se pratilo stanje. U ekstremnim situacijama, preporučuju se hemodijaliza i dijaliza bubrega. Ne zaboravite da ne postoji specifičan protivotrov jer do danas još uvek nije razjašnjeno koji toksični elementi ljiljana imaju tako razarajuće dejstvo.

Preventiva 
Iako većina mačaka ima sposobnost da izbegava otrovne biljke, samo prisustvo ljiljana može da ih izazove da grickanjem probaju ukus tako atraktivnog cveta. Prema tome, najbolja preventiva je da ovu vrstu cveća nikada ne unesete u kuću. Obavestite prijatelje da imate mačku i da vam pažnju ne ukazuju buketima koji sadrže ljiljan. Em je skupo, em opasno. I to smrtonosno opasno

Source :

b92, Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime