Oteli mu kuću i stanove!

0

 

Ima li kraja nepravdi: Milan Vranković
 

 

Mada je građanski rat u Hrvatskoj završen pre skoro dve decenije, Milan Vranković, švajcarski penzioner, rodom iz Pristega kod Benkovca, još ne može da živi na svom imanju. On je u Pristegu 1972. godine napravio kuću, a 1984. u Benkovcu kupio dva trosobna stana, svaki od po 100 kvadratnih metara.
– Kuća u selu Pristegu je 1995. godine spaljena i potpuno uništena, komisija na čelu sa Brankom Kutijom 2. decembra 1997. moje stanove daje izbeglicama, a da me o tome čak nisu ni obavestili. Dakle, klasična otimačina! Bilo ih je 12 članova familije Udovičić iz Bugojna i nisu mogli svi da stanu. Razbili su 50 cm debeo zid, pa se proširili i u stan mog suseda Mikija Dragičevića. Komisija im je dala ugovor da mogu bez problema da žive u tuđim stanovima. Na prvom spratu u mom stanu živeo je Bilić, Udovičićev zet, sa decom. On je iz stana izašao 1. aprila 2009. Odselio se u Zadar, a posle 11 godina, preciznije 132 meseca, provedenih pod mojim krovom, stan je potpuno uništen – priča Vranković za "Vesti".
Do današnjih dana stan nije renoviran, niti se u njemu može živeti, a da oni koji su ga uništili ili oni koju su to dozvolili ne plate vlasniku pričinjenu štetu.
– Dragan Udovičić, njegova supruga i dvoje dece još su u drugom mom stanu, na drugom spratu. To je punih 17 godina, iako je još 2. decembra 2004. regionalni ured Knin na opštini Benkovac doneo rešenje da mi se stanovi vrate.
On je stanove kupljene pre tri decenije tada uredio i potpuno opremio. Raspadom SFRJ 1991. godine suprugu i dve kćeri, koje su do tada živele u Benkovcu, prebacio je kod sebe u Švajcarsku.
– Deca bi se vratila, ali nemaju gde, jer sam sada podstanar u Batajnici, pored tolike svoje imovine u Benkovcu. Ljudi u tom gradu, Hrvati, koji su želeli da mi pomognu nisu smeli, jer bi bili bezbednosno ugroženi. Govorili su mi da je lokalna benkovačka vlast svemoćna i da joj niko ne može ništa. Hrvatska je ušla u Evropsku uniju, a ja nisam u svoje stanove, iako samo tražim ono što mi po pravdi, po zakonodavstvu Evropske unije i po međunarodnom pravu pripada kad je rečo privatnoj imovini. Rečju, tražim da i Udovičići izađu iz mog drugog stana, da se plati odšteta za moju uništenu imovinu, a visinu štete da proceni nezavisna komisija – kaže Milan Vranković.

 

 

Ogromna šteta

Milan Vranković kaže da prema njegovoj preliminarnoj proceni pričinjena šteta na stanu u kome je od 1997. do 2009. godine živela porodica Bilić iznosi 13.400 evra, dok je za stan u kome su i danas Udovičići, Vrankovićev odštetni zahtev na 20.400 evra.
– U to ne računam uništenu kuću i to što sam iz Švajcarske zbog svih pomenutih problema dolazio više od 30 puta i da me je svaki put koštao više od 1.000 franaka – napominje Vranković.

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime