en.wikipedia.org
Puška (Foto: Ilustracija)

Najveći ruski proizvođač oružja, kompanija “Almaz Antei” izumela je jurišnu pušku-dron koja može da leti i puca istovremeno.

Kompanija je prošle godine podnela zahtev za patent drona koji izgleda kao puška “kalašnjikov” sa krilima.

Opisan kao “potpuno funkcionalna puška sa krilima”, dron težak 23 kilograma sposoban je da leti 40 minuta i da istovremeno puca.

– Naš zadatak je bio da podignemo uređaj sa oružjem u nebo i obezbedimo maksimalnu stabilnost njegovih performansi i visoku preciznost gađanja cilja – rečeno je iz Moskovskog vazduhoplovnog instituta koji ga je dizajnirao.

Prema navodima instituta, bespilotna letelica je opremljena automatskim punjenjem puške “kalašnjikov” sa 10 metaka u šaržeru.

Puška-dron može da nastavi sa praćenjem cilja i ako ga prvi put promaši, bez potrebe da se ručno prilagodi putanja leta, piše “The Moscow Times”.

Prvi objavljeni video snimak pokazuje kako dron leti, a drugi kako strelac koji je uhvatio letelicu iz nje ispaljuje nekoliko metaka.

Mediji su izrazili sumnju u to da će kalašnjikov dron biti u stanju da “ubija ljude dok ih nadleće”, rekavši da će on verovatno funkcionisati kao “suluda distrakcija”.

Drugi su opisali ovaj izum kao “zastrašujuću viziju budućnosti rata.”

Source :

Vestionline, blic.rs

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime