Oplenačko vinogorje – srpska Toskana

0


Podrum vina "Aleksandrović" samo ove godine je osvojio čak 14 medalja na najznačajnijim svetskim takmičenjima, a njihovo elitno vino "trijumf" proglašeno je za jedan od najvećih brendova Srbije. Ova vinarija, u želji da propagira značaj vinogradarstva i njegove mogućnosti u svetu biznisa, nedavno je organizovala tribinu posvećenu razvoju oplenačkog vinogradarstva, vinarstva i vinskog turizma, pod naslovom "Oplenačko vinogorje – srpska Toskana". Ovim naslovom želeli su da istaknu svo bogatstvo oplenačke regije i mogućnost da postane nešto nalik Toskani, s obzirom da su klimatski uslovi vrlo slični.
Slični uslovi se na mnogo načina mogu prepoznati u čitavoj Šumadiji, a naročito u Oplenačkom vinogorju. Podrum vina "Aleksandrović" u tom pravcu želi dalje da razvija posao.
Iako imamo sve uslove, kažu u podrumu vina "Aleksandrović", Srbiji nedostaje svest i kultura o autentičnoj gastronomiji, koja čini izuzetno značajan deo moderne turističke ponude. Ovoj vinariji, međutim, ne nedostaje volja i entuzijazam da stvari pokrenu u tom pravcu. Štaviše, u oplenačkom vinogorju trenutno postoje tri značajne vinarije i svaka od njih na svoj način, već razvija koncept proizvodnje autentičnih vina, odnosno – vina podneblja. Sve se radi sa ciljem razvoja vinskog turizma na imanjima i u vinarijama koje pripadaju podrumu vina "Aleksandrović", koje godišnje posećuje više od 20.000 ljudi. To je koncept povezivanja bogate tradicije sa zahtevima savremenih ljubitelja vina, ali i svih onih koji su željni autentične i moderne Srbije.

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime