Oko bogomolje novi sjaj

0

Mala kapela u Lingenu, najstarija srpska bogomolja na tlu Nemačke (sagrađena 1957) dočekala je prošle nedelje brojne vernike, koji su se okupili sa čitave teritorije osnabričke crkvene opštine kojoj bogomolja pripada, da proslave hramovnu slavu, Svetog arhangela Mihaila.
Svetu liturgiju je služio osnabrički paroh, protonamesnik Siniša Vujasinović. Čestitajući slavu, otac Siniša je podsetio na značaj najstarije srpske bogomolje
Slavska znamenja je pripremila kuma slave Anđelija Deters iz Georgzdorfa, a kumstvo je predala porodici Umićević (Slađani, Dejanu, Draganu i Aleksandri) iz Lingena.
Pričestilo se mnogo vernika.
Neizostavno prisutan je bio i najstariji parohijan iz Lingena, Velimir Stančić (82), koji se decenijama, zajedno sa svojom porodicom, brine o svetinji.
– Nema nas mnogo u Lingenu, ali uvek nešto radimo. Od prošle slave do ove smo uredili prilaze i staze oko hrama. Pomažu i braća Rusi. Uz ikonu Bogorodice Vitlejemske, koja je već godinu dana najlepši ukras naše kapele, odnedavno čuvamo i mošti Svete mučinice Varvare.
Stančić je veoma ponosan na najstarije ikone u hramu, Svetog arhangela Mihaila i Isusa Hrista, uz koje je proveo ceo svoj dijasporski život.
Svečarski ručak je tradicionalno priređen u restoranu Klas, a goste su zabavljali Dragana i Neša.
Na slavi je kao i uvek bio Novica Andrejić, predsednik Crkvene opštine Osnabrik, sa suprugom Lojzom.

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime