Youtube

Ledeni breg, dva puta veći od Njujorka, preti da se odvoji od Antarktika, kažu stručnjaci NASA i ističu da će to biti najveće odvajanje od kada naučnici prate to područje, od 1915. godine.

NASA je saopštila da se od 2012. godine pukotina povećava brzinom od oko četiri kilometra godišnje, a kako prenosi “Independent”, ledeni breg spreman je da se odvoji od ledenog spruda Brunt na Antarktiku.

Ta pukotina na severu, kako se objašnjava, mogla bi se uskoro sresti sa još jednom – takozvanom pukotinom Noći veštica, koja je otkrivena u oktobru 2016. godine, i koja raste ka istoku od Mekdonaldovog ledenog nabora.

Naučnik Nase Kris Šuman rekao je za londonski list da je ledeni breg koji iznosi oko 1.700 kvadratnih kilometara, peti najveći ledeni breg koji trenutno prati Nacionalni ledeni centar u Merilendu.

“Ono što ovo pokreće je prirodni, dugoročni protok leda sa rubova Antarktika, tako da led koji napreduje počinje da pluta na moru (u ovom slučaju Vedelovom moru, formirajući ledeni sprud Brunt)”, objašnjava Šuman.

On je dodao da se iz godine u godinu led kreće dalje od obale, sve dok pod uticajem sila poput plime, struje, oluje i sličnih pojava, led ne počne da puca.

Prema rečima Džoa Mekgregora, geologa iz Nase, ako se dve pukotine stope, ledeni sprud bi mogao da postane “nestabilan”.

“Budućnost ledenog spruda Brunt u bliskoj budućnosti verovatno zavisi od toga gde će se postojeće pukotine spojiti u odnosu na Mekdonaldovu ledenu gužvu”, rekao je on i dodao da ukoliko se to desi uzvodno (južno) od Mekdonaldovog ledenog nabora, može doći do destabilizacije.

Otkriće da se veliki ledeni breg može odvojiti od kontinenta izazvao je zabrinutost za istraživače na stanici Halje Britanske antarktičke baze, koja obično radi tokom cele godine. Iako je baza ponovo izgrađena i premeštena ranije, neizvesnost oko kretanja leda već dva puta je dovodila do njenog zatvaranja u poslednjih nekoliko godina.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime