Tanjug

Veče “Sećanja na Nebojšu Glogovca” posvećeno godišnjici od smrti velikog glumca održano je večeras u prepunoj sali Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Doajen našeg glumišta preminuo je 9. februara prošle godine, a večeras su na sceni JDP Glogovčeva ćerka Sunčica i sin Gavrilo primili priznanja “Dobričin prsten” i “Miloš Žutić” kojima je Udruženje dramskih umetnika posthumno nagradilo Nebojšu Glogovca.

Deci preminulog glumca nagrade je uručio Vojislav Brajović predsednik Udruženja Dramskih umetnika Srbije.

– Sudbina je htela da ova vredna priznanja Nebojša Glogovac ne može da primi. Prošlo je godinu dana od kada Nebojša nije sa nama, ali mi njegove kolege, porodica i prijatelji znamo da je tu. On je će na ovoj sceni biti zauvek. zauvek će ostati u srcima svojih prijatelja i porodica ali i svih koji su imali prilike da ga gledaju na pozorišnoj sceni – kazao je Brajović i dodao da je Glogovac svojim ulogama ostavio neizbrisiv trag i dao nemerljiv doprinos našoj umetnosti i našoj kulturi.

Gorčin Stojanović, umetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta kazao je da nikome nije potreban datum za sećanje na Nebojšu Glogovca.

– U našim i regionalnim pozorištima, među televizijskim i filmskim ekipama, na ulici i u prodavnicama svakodnevno se pominje Nebojša – kazao je Stojanović.

Udruženje dramskih umetnika Srbije, Vulkan izdavaštvo i Biblioteka grada Beograda, izdali su knjigu pod nazivom “Monografija: Nebojša Glogovac”, autorke Tatjana Nježić.

Luksuzno opremljena monografija na 245 strana, sa više od 100 fotografija, obuhvata više celina.

U prvoj, pod nazivom “Scene i ekrani”, sadržani su tekstovi o pozorišnom, filmskom i televizijskom opusu Nebojše Glogovca iz pera Gorčina Stojanovića, Aleksandra Milosavljevića, Miroljuba Stojanovića i Dragana Ilića.

Druga, obimom najveća celina, “Reči koje život znače”, sadrži dvadesetak poglavlja sazdanih od njegovih reči, iskaza.  Treću čine autorizovane beleške.

Četvrta, koja nosi naziv “Rekli su…”, obuhvata priloge 18 renomiranih umetnika i stvaralaca.

O Nebojši Glogovcu govorili su i pisali Dejan Mijač, Branka Katić, Jagoš Marković, Ksenija Marinković, Goran Paskaljević, Nataša Ninković, Uglješa Šajtinac, Vojin Ćetković, Lenka Udovički, Dejan Dukovski, Jelisavata Seka Sablić, Rajko Grlić, Goran Šušljik, Aleksandar Popovski, Radivoje Raša Andrić, Ante Tomić.

U knjizi je zastupljen i tekst vladike Grigorija, episkopa zahumsko-hercegovačkog.

Jake emocije među okupljenima u JDP-u izazvali su mladi glumci Joakim Tasić, Milica Gojković i Miodrag Dragićević koji su čitali odlomke iz knjige “Monografija: Nebojša Glogovac”.

Na velikom platnu su se ređali inserti iz televizijskog intervjua koji je Nebojša Glogovac dao čuvenom novinaru Draganu Babiću.

Na kraju večeri prikazan je kratki film o Nebojši Glogovcu koji je režirao Radivoje Raša Andrić u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Source :

Tanjug

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime