Od golgetera do golmana

0

Mladi i talentovani golman Vaso Vasić pre godinu dana je branio za Šafhauzen u Prvoj promocionoj ligi, a odnedavno je čuvar mreže Grashopersa.
Ljubav prema fudbalu nasledio je od oca Radomira, koji je dugo godina radio sa njegovom majkom Radmilom u Švajcarskoj. Otac Radomir uspešno je nosio dres Partizana iz Koprivne.
Sa 10 godina fudbalski put 2000. godine odveo ga je u Juventus iz Ciriha, a godinu dana kasnije prešao je u Bir, gde je igrajući na poziciji levog krila proglašen za najboljeg igrača i strelca.
Narednu sezonu obeležio je povratak u Juventus, ali ovaj put sticajem okolnosti, Vaso staje na gol.

Trenira od malih nogu
Vaso Vasić je rođen 1990. godine u Lojgernu, kanton Argau u Švajcarskoj. U Rithajmu i Biru je završio osnovnu školu, a zatim i četvorogodišnju Sportsku profesionalnu školu u Cirihu.
Od malih nogu je počeo da trenira u omladinskim selekcija Curcaha, i to kao levo krilo, podjednako baratajući i levom i desnom nogom.

Ant
Porodični bend
Familija Vasić, otac i sin, ima i svoj hobi. U slobodno vreme sviraju i pevaju uz gitaru i njihovom porodičnom ansamblu "Viva Maxico".

Iste godine sa Juventusom postaje prvak Kantona Cirih, te biva izabran za najboljeg golmana grada Ciriha. I tako počinje njegova golmanska karijera.
– Od 2003. do 2008. godine bio sam golman Grashopersa. Sa mladom selekcijom ovog kluba (U18), 2008. godine postao sam prvak kantona Cirih, a nakon toga usledio je odlazak u Vintertur, gde sam potpisao prvi profesionalni ugovor i tako postao najmlađi golman profesionalac u celoj Švajcarskoj. U ovom klubu zadržao sam se do januara 2012. godine – kaže Vaso.
Vaso potom prelazi u FK Šafhauzen i osvaja prvo mesto u Prvoj Promocionoj ligi i tako ulazi u viši rang u Čelendž ligu. Celu sezonu igra 2013-14 u Šafhauzenu i ove godine prešao je u Grashopers iz Ciriha koji se takmiči u Superligi, a odnedavno je i zvanično unapređen od trenera, sportskog šefa i uprave kluba GC iz Cirih za prvog golmana Grashopersa.
– Čekam poziv novog selektora za seniorski tim, pošto bih želeo da nastavim golmansku karijeru u srpskom timu. A to je želja mog oca Radomira – kaže Vaso.
Na Vasinu karijeru uticao je i Milan Šarović, bivši golman Dinama iz Zagreba i Proletera iz Zrenjanina.
– Mnogo toga naučio sam od Milana ("Vesti" su o njemu pisale u jučerašnjem broju), koji me je trenirao duži period. Posebno u vreme kada je moj otac Radomir bio zauzet pa smo mu moj otac i ja veoma zahvalni – istakao je Vaso.
– Živimo nedaleko od Ciriha, radimo i treniramo skupa. Mom sinu Vasi sam bio prvi trener, a i danas, pored svih trenera u klubovima, radim da što više napreduje. Kao diplomirani viši trener fudbala – golmanski trener, Vasi sam otkrio sve golmanske tajne. Posebno se specijalizovao za odbranu penala – priča otac Radomir, koji je 2006. godine diplomirao u Centru za stručno obrazovanje i usavršavanje trenera Republike Srpske u Banjaluci.

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime