Nuklearke u Srbiji: Ko je ovde lud?

0

Da li će ovako biti i kod nas?

 

Konuzin je, naime, u ponedeljak posle razgovora u Privrednoj komori Vojvodine, izjavio novinarima da vlade Rusije i Srbije vode ozbiljne razgovore o izgradnji nuklearne elektrane u Srbiji.

 

"Prvi razgovori na najvišem nivou su već obavljeni, a u nastavku bi trebalo precizirati taj veliki investicioni poduhvat", rekao je Konuzin, dodajući da se "ozbiljno razmatra izgradnja nuklearne elektrane u Srbiji".

 

Međutim, u toku posle podneva oglasilo se srpsko Ministarstvo rudarstva i energetike da nije planiralo projektovanje i izgradnju nuklearnih centrala na teritoriji Srbiji, u skladu sa moratorijumom koji je još na snazi i koji to zabranjuje.

 

"U skladu sa moratorijumom koji zabranjuje izgradnju nuklearnih centrala, a koji je još na snazi, Ministarstvo rudarsta i energetike Srbije nije preduzimalo nikakve radnje na planiranju, projektovanju i izgradnji nuklearnih postrojenja u Srbiji", rekao je Tanjugu portparol tog ministarstva Milan Budimir.

 

On je istakao da Vlada Srbije u okviru Strategije razvoja energetike do 2015. godine i Programa ostvarivanja Strategije nije planirala izgradnju nuklearnih centrala u našoj zemlji.

 

Konuzin je, ranije u ponedeljak, još ukazao da bi Srbija najpre trebalo da promeni Zakon o energetici koji, za sada, isključuje mogućnost izgradnje atomskih centrala na teritoriji Srbije, preneo je Tanjug.

 

"Tek potom ćemo moći da realizujemo taj projekat, a spremni smo da sarađujemo sa Srbijom i u izgradnji drugih vrsta centrala", poručio je Konuzin.

On je naveo da "Srbija želi da postane zemlja-izvoznik energije jer za to ima resurse, a Rusija je spremna da joj u toj nameri pomogne na partnerski način zajedničkim ulaganjem".

 

Konuzin je rekao da je Srbija nedavno dogovorila izgradnju hidroelektrana sa Nemačkom i Italijom, da ruski stručnjaci trenutno rade modernizaciju Đerdapa 1 i da je Rusija spremna da i gradi nove hidroelektrane u Srbiji.

 

Konuzin je podsetio na to da je već dogovorena izgradnja nekoliko toplana na gas.
 

Konuzin i Pajtić o saradnji

 

Mogućnosti unapređenja saradnje Vojvodine i pojedinih regiona Ruske Federacije su ogromne, ali će moći da budu bolje iskorišćene samo ukoliko obe strane budu imale od toga koristi u približno istoj meri, saopšteno je posle susreta predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića i ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Konuzina.

Pajtić je istakao da u Vojvodini postoje izuzetno povoljni uslovi za ulaganje u različitim oblastima, posebno u poljoprivredi, i obećao da će Izvršno veće već naredne nedelje dostaviti ruskom poslanstvu u Beogradu sve neophodne podatke o lokacijama i vojvođanskim firmama zainteresanterovanim za ruske investitore.

 

Konuzin je rekao da postoji mogućnosti takve saradnje sa Sverdlovskom oblašću, gde će se naredne godine organizovati sajam srpskih proizvoda, zatim sa Kurskom oblasti, gde bi trebalo osnažiti rad već postojećeg Rusko-srpskog trgovinskog doma, kao i sa Tatarstanom, jednim od najbogatijig regiona u Rusiji, čija delegacija planira da uskoro poseti Srbiju.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime