Novi film o “Opus Dei”

0

Naime, britanski režiser Roland Džofi, nominovan za Oskara za filmove "Polja smrti" i "Misiju", završava film "There Be Dragons", dramu iz doba Španskog građanskog rata, delom posvećenu životu Hosemarije Eskrive, osnivača "Opus Dei".

 

Film je u fazi montaže, a treba da bude spreman za prikazivanje sledeće jeseni.

 

Džofi prvo nije hteo da prihvati projekat zbog njegove verske tematike i kontroverzi koju izaziva "Opus Dei", ali se predomislio kad je odgledao arhivski snimak na kojem se Eskriva obraća mnoštvu pristalica.

 

"Opus Dei" je prikazan u filmu "Da Vinčijev kod" kao tajni kult koji se služi ubistvima da bi obranio izmišljenu, 2000 godina staru tajnu katoličanstva.

 

 

Osnivač "Opus Dei" Hosemarija Eskriva

 

 

 

"Jedna od stvari koja me impresionisala kod Eskrive jeste činjenica da je video da svetost ne znači da treba da se povučeš u neki verski red, ne znači da moraš da postaneš sveštenik. Zapravo, njegova poruka je bila da svetost, sveta dela, mogu da čine sasvim obični ljudi u svakodnevnom životu, što je u njegovo vreme bila dosta radikalna ideja", izjavio je Džofi.

 

 

 

 

"Opus Dei" (Božje delo) je konzervativna organizacija Rimokatoličke crkve koja vernike poučava da je svako pozvan da bude svetim i da je svakodnevnica put do svetosti.

 

"Opus Dei", osnovan 1928. godine, danas ima 85.000 članova, među kojima je samo 2.000 sveštenika.

 

Papa Jovan Pavle II je 1982. godine uzdigao "Opus Dei" na nivo Lične prelature, a njegovog osnivača je 2002. proglasio svecem. Eskriva, koji je umro 1975. godine, je tako postao "najsavremeniji svetac" Rimokatoličke crkve.

 

Džofi nije želeo da snimi biografski film, već je napisao scenaro kojim je Eskrivu okružio izmišljenim likovima i film je posvetio univerzalnim temama, poput ljubavi, izdaje i iskupljenja.

 

Iako impresionisan Eskrivinim životom i činjenicom da su deo novca za snimanje filma prikupili članovi "Opus Dei", Džofi je naglasio da film neće biti promocija te organizacije.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime