Milijarder i osnivač avio-kompanije “Virdžin” Ričard Brenson prirdružiće se u novoj misiji koja ima za cilj da reši najveću misteriju okeana, Veliku plavu rupu u Belizeu.

Velika plava rupa predstavlja najveći ponor u okeanu širok 300 metara, a dubok oko 125 metara.

Otkrivena je 1971. godine kada je istraživač Žak Kosto otkrio Plavu rupu na mapi i istražio njene dubine. Kusto,je ovo mesto proglasio jednim od pet najboljih mesta za ronjenje u čitavom svetu.

 

Ronilački entuzijasti i profesionalci posećuju ovaj greben, kako bi istražili njegovo kristalno čiste vode i različite vrste tropskih riba i morskog života koji se tu nastanio.

Međutim skoro pola veka kasnije, uprkos tome što je postala hit među ljubiteljima ronjenja, Plava rupa je i dalje neistražena i smrtonosna za neiskusne ronioce..

Kustoov unuk  Fabian Kortu pridružiće se Brensonu u istraživanju rupe specijalnom podmornicom Akvatika Stingrej 500 kako bi zajedno otkrili šta se nalazi na njenom dnu.

Pretpostavlja se da je Plava rupa nekada bila pećina dok je tu nekada bilo kopno. Nova ekspedicija treba da pruži odgovor na pitanje šta se nalazi na dnu mističnog ponora.

Source :

Vestionline, kurir.rs

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime