EPA/Rhona Wise
Đoković i Bautista Agut po završetku meča

Borbeni španski teniser savladao Novaka Đokovića s 1:6, 7:5, 6:3 u osmini finala na turniru iz masters serije u Majamiju na kojem je naš as trijumfovao šest puta.

 

David Ferer uskoro puni 37 godina i brzo će u penziju. Ostaće upamćen kao teniser koji je zadivljujuće uporan i borben do krajnjih granica izdržljivosti. Zato i ima nadimak Zid jer deluje neprobojno i njegov otpor nikome nije bilo lako da slomi tek tako. 

Već ima dostojnog naslednika, a to je njegov zemljak Roberto Bautista Agut, 25. na svetskoj listi. Na svojoj koži je njegovo rudarsko pregnuće i nadahnuće ponovo osetio Novak Đoković, vodeći teniser sveta.

Bio je to preslikan meč onog iz polufinala iz Dohe, na prvom turniru ove godine za obojicu, na kojem je Španac i podigao trofej. Naš as je poveo u setovima, ali se njegov suparnik preporodio u nastavku duela. A krenulo je tako da se činilo da će Đoković rutinski da obavi posao. Šta i misliti posle 6:1, s potpunom kontrolom nad razvojem događaja?

Znao je, naravno, naš teniser da Agut neće lako da položi oružje. Kao kada se Roki nebrojeno puta diže na noge s patosa, španski teniser je počeo da preporađa svoju igru. U pravi čas po Đokovića, jer se videlo da njegov protivnik ima zamah, meč je u drugom setu prekinut zbog kiše. Nije pauza dugo trajala. Čak je i delovalo da se naš as vratio osvežen, spreman da završi posao u dva seta. U završnici. međutim, načinio je kobne greške i iz povoljnih situacija pa je odluka morala da padne u trećem setu.

 

Agut, već rudarski nabaždaren, kao da je u tom oknu stadiona “Hard rok” dobio i veću lopatu. Upinjao se Đoković, ali borbenost njegovog rivala koji je sve stizao u dugim razmenama udaraca, delovala je i demorališuće. Gde god naš as da je pokušao, Agut je već bio tamo, kadar da stigne.

Pobedio je zasluženo. Zaista, kapa dole posle uzdizanja iz kraha u prvom setu. U četvrtfinalu se sastaje s braniocem trofeja Amerikancem Džonom Iznerom, devetim “reketom”, koji je u četvrtom kolu bio uspešniji od Britanca Kajla Edmunda (22. mesto) sa 7:6 (7:5), 7:6 (7:3). Ko pobedi, igraće u polufinalu s boljim iz duela Hravat Borne Ćorića (13) i 18-godišnjeg Kanađanina Feliksa Ožea Alijasima (57), koga smo upoznali kroz mečeve s Laslom Đerom na dva turnira na šljaci u Brazilu nedavno. Taj je talentovani igrač počeo godinu na 109. mestu, a na listi u ponedeljak biće 41. najmanje.

III set

3:6 – Agut je asom stekao dve meč-lopte, a onda je i dotukao Đokovića neuhvatljivim forhendom uz liniju. Zaslužena pobeda borbenog Španca.

3:5 – Agut će servirati za pobedu.

2:5 – Španac ne posustaje. Ima konce igre u svojim rukama, nadahnut je i borben do krajnjih granica. To deluje demorališuće na Đokovića.

2:4 – Ne da se Agut.

2:3 – Vraća Đoković brejk. U prethodnom gemu na Agutov servis nije iskoristio dve prilike, sada jeste prvu.

1:3 – Nije dobro. Agut je imao 0:40, Đoković je spasao dve brejk-lopte, a kad je trebalo i treću, načinio je dvostruku servis-grešku.

1:2 – Đokovićeva potpuna usredsređenost nije mu donela gem iako je imao 15:40 na Agutov servis. Upornom Špancu su nadalje pripala sva četiri poena, a naš teniser je u poslednjem mogao da reaguje i bolje na skraćenu loptu. 

1:1 – Ko li će sada prvi do brejka?

0:1 – Agut se preporodio u drugom setu i sada Đoković ima posao s ratnikom prekoputa.

 

II set

5:7 – Posle 30:0 za Đokovića sledeća tri poena su pripala Agutu. Stekao je priliku za brejk. Naš as u drugom setu prvu nije spasao, ali ovu jeste servisom koji je za dlaku bio aut. Agut je to i proverio čelendžom. Zatim je Španac, zahvaljujući Đokovićevim greškama došao do još jedne šanse da izjednači u setovima na servis našeg tenisera, što se i dogodilo, jer je Đoković posustao u žestokim razmenama udaraca s osnovne linije. Pogodio je mrežu.Igraće se set odluke.

5:6 – Đoković je stekao priliku za brejk, ali je onda načinio grešku iz forhenda iz izgledne situacije. Pogodio je mrežu posle 24 razmenjena udarca. I sledeća dva poena su pripala Špancu, koga je naš as imao u šaci. Šteta. Ponovo servis za nadu u taj-brejku.

5:5 – Đoković ostaje u setu na svoj servis u prvom gemu posle kratke pauze zbog kiše.

Zagrevanje za nastavak

4:5 – Agut je osvojio gem, a meč je posle sat i po prekinut zbog kiše.

4:4 – Đoković osvaja gem na svoj servis.

3:4 – Agut sve bolje servira i zato je konkurentniji nego u prvom setu. Đoković je imao brejk-priliku ovde, ali se Španac izbavio.

 

3:3 – Igralo se na razliku. Đoković se iz bele majice od ovog gema preobukao u plavu. 

2:3 – Prvi put Agut osvaja gem na svoj servis bez izgubljenog poena, a završava ga asom. Rasplamsava se…

2:2 – Đoković je izjednačio. U drugom setu ima mnogo boljeg takmaca.

1:2 – Gem ipak pripada Špancu, koji se suočio s tri brejk-lopte, na 15:40 i zatim kad se igralo na razliku. Samo da ne dobije krila…

1:1 – Đoković se prvi put suočio s brajk-šansama protivnika, a bile su ih dve (15:40). Agut rasterećeno kreće na sve ili ništa, što može biti problem našem asu.

1:0 – Ohrabrujuće počinje i drugi set. Agut je na 15:40 spasao samo prvu brejk-loptu.

I set

6:1 – Besprekorno za 33 minuta uz dva asa u ovom gemu, poslednjem u prvom setu.

5:1 – Đoković je ove godine dva puta dobio set sa 6:0, oba puta u pohodu ka tituli na Australija openu. Agut je izbegao da se već posle prvog seta nađe u toj kolekciji “krompira” s Kanađaninom Denisom Šapovalovom (treće kolo) i Francuzom Lukasom Pujom (polufinale). Naš teniser je i u ovom gemu imao brejk-priliku, prvu koju je Španac spasao.

Đokovićev vanserijski bekhend

5:0 – Đoković na protivnikov servis čini brejkove, a na njegov se igra na razliku, ali se Agutu ne daje šansa da se i on ponada. 

4:0 – Još jedan Đokovićev brejk. Široko su mu otvorena vrata vođstva u setovima.

Kada bi Đoković savladao i Aguta i Iznera, protivnik u polufinalu bi mu bio uspešniji iz meča Hrvata Borne Ćorića i 18-godišnjeg Kanađanina Feliksa Ožea Alijasema, koga smo upoznali kroz duele s Laslom Đereom na dva turnira na šljaci u Brazilu. 

3:0 – Iako se igralo na razliku u Đokovićevom servis-gemu, utisak je da naš as potpuno kontroliše razvoj događaja na početku meča. Sada treba izbeći padove koje je ispoljio protiv Argentinca Federika Delbonisa u prošlom kolu.

2:0 – Naš teniser dolazi i do brejka, a pripali su mu svi poeni u gemu.

1:0 – Meč je krenuo Đokovićevim servisom. Agut, 25. na svetskoj listi, došao je samo do jednog poena.

Izner, koji je prošle godine u finalu savladao Nemca Aleksandra Zvereva sa 6:7 (4:7), 6:4, 6:4, pobedio je Edmunda posle 100 minuta u meču bez ijedne prilike za brejk. Đoković bi s njim igrao 12. put. Međusobno vodi s 9:2. Pripalo mu je šest poslednjih duela, a jedan i u Majamiju, u polufinalu 2015. sa 7:6 (7:3), 6:2.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime