Neugasla sećanja na Uču

0

AUTOR: Marko Ružičić čita odlomke iz svog dela

Knjiga kao podsećanje budućim generacijama da čuvaju svoj jezik, kulturu i veru.

Klupske prostorije SKD bile su tesne da prime sve njegove bivše đake, kolege nastavnike, roditelje učenika, naše pisce u Švajcarskoj, predstavnike klubova i Srpskog kulturnog saveza.

 

Puno poštovalaca pisane reči

 

 

Zavet budućim pokolenjima

– Dešava se da pisac u posveti ostavi ime sebi drago u rodu ili ime sebi ravno po peru. Marko je nosio knjigu u sebi kao potrebu, kao želju da se oduži nekome ko je zaslužio, ostavljajući zavet onima koji dolaze, smatra recezent knjige Nikica Banić.

Marko Ružičić na prvim stranicama knjige opisuje kako je na Badnje veče 1991. godine, dočekao budućeg učitelja svoje dece Rajka Banovića – Uču, čoveka koji je ovekovečio svoje ime u srpskoj dijaspori.

– Nadam se da će ova monografija biti i večito podsećanje generacijama koje dolaze da svoj jezik, kulturu, veru i nasleđe, nikada ne zaborave, kazao je autor.

Reč bivših đaka

– Učo nam je bio prijatelj što pruža ruku i kad nam ne treba. Time je potvrdio duboku brigu za nas i naše odrastanje, a deca vide i ono što odrasli ne mogu. Ovo su zajednički izrekli Vlada i Sandra Ružičić, Vladimir Kopren, Ivan Popović, Nataša Relić i Dragana Danilović – Ivezić.

Učenici Muzičke škole "Lazić" već su prvim taktovima himne Svetom Savi nagovestili su prisutnima da će ovo druženje biti posvećeno pravoslavlju i srpstvu.

Naš poznati pisac u Švajcarskoj, Miodrag Lukić, napisao je predgovor i pogovor monografije, opominjući vlasti u otadžbini, a posebno Ministarstvo prosvete, da učitelje koje šalju našoj deci u tuđini moraju da budu svestrani ljudi kakav je bio i pokojni Uča.

– Ministarstvo nije nijednu reč napisalo ili pomoglo oko pisanja ove monografije, sa žaljenjem je konstatovao Lukić.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime