Neugasla sećanja na Uču

0

AUTOR: Marko Ružičić čita odlomke iz svog dela

U klupskim prostorijama SKD "Dibendorf" publici je predstavljena knjiga – monografija "Učo, Rajku Banoviću" čiji je autor Marko Ružičić bio veliki prijatelj pokojnog Uče koji je pre tri godine, od posledica teške bolesti, preminuo u Cirihu.
Klupske prostorije SKD bile su tesne da prime sve njegove bivše đake, kolege nastavnike, roditelje učenika, naše pisce u Švajcarskoj, predstavnike klubova i Srpskog kulturnog saveza.
Marko Ružičić na prvim stranicama knjige opisuje kako je na Badnje veče 1991. godine, dočekao budućeg učitelja svoje dece Rajka Banovića – Uču, čoveka koji je ovekovečio svoje ime u srpskoj dijaspori.

Puno poštovalaca pisane reči

– Nadam se da će ova monografija biti i večito podsećanje generacijama koje dolaze da svoj jezik, kulturu, veru i nasleđe, nikada ne zaborave, kazao je autor.
Učenici Muzičke škole "Lazić" već su prvim taktovima himne Svetom Savi nagovestili su prisutnima da će ovo druženje biti posvećeno pravoslavlju i srpstvu.
Naš poznati pisac u Švajcarskoj, Miodrag Lukić, napisao je predgovor i pogovor monografije, opominjući vlasti u otadžbini, a posebno Ministarstvo prosvete, da učitelje koje šalju našoj deci u tuđini moraju da budu svestrani ljudi kakav je bio i pokojni Uča.
– Ministarstvo nije nijednu reč napisalo ili pomoglo oko pisanja ove monografije, sa žaljenjem je konstatovao Lukić.
Biranim rečima skupu se obratio Miodrag Korać koji je 15 godina drugovao sa pokojnim Učom i nad njegovim grobom se oprostio 3. decembra 2006. godine, a potom sa članovima kluba i iz kase izdvojili sredstva za izgradnju nadgrobnog spomenika u Prijedoru. Emocije su ga shrvale, ali je ipak, kroz suze rekao kako je "Uča" bio ne samo učitelj, već i veliki čovek, patriota, drug, humanitarac…
 

Zahvalnost rodbine
Učina majka Radojka i brat Radenko Banović javili su se pismom iz Prijedora u kojem zahvaljuju Marku Ružičiću što je napisao monografiju i kažu da je najbolji znak da će njihov Rajko živeti u Švajcarskoj sve dok se o njemu priča.

recenzija

Zavet budućim pokolenjima
– Dešava se da pisac u posveti ostavi ime sebi drago u rodu ili ime sebi ravno po peru. Marko je nosio knjigu u sebi kao potrebu, kao želju da se oduži nekome ko je zaslužio, ostavljajući zavet onima koji dolaze, smatra recezent knjige Nikica Banić.

Reč bivših đaka
– Učo nam je bio prijatelj što pruža ruku i kad nam ne treba. Time je potvrdio duboku brigu za nas i naše odrastanje, a deca vide i ono što odrasli ne mogu. Ovo su zajednički izrekli Vlada i Sandra Ružičić, Vladimir Kopren, Ivan Popović, Nataša Relić i Dragana Danilović – Ivezić.

 

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime