EPA/Maxim Shipenkov
Benjamin Netanjahu i Vladimir Putin u Moskvi

Izrael će nastaviti sa akcijama u Siriji protiv “iranske agresije”, uz mehanizam izbegavanja konflikata sa Rusijom, navode izvori na kraju posete premijera Izraela Benjamina Netanjahua Moskvi.

Netanjahu je, na početku razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom obećao da će sprečiti Iran da obezbedi trajno prisustvo u Siriji i dodao je da su Tel Aviv i Moskva prevazišli krizu u odnosima koja je bila izazvana obaranjem ruskog aviona Il-20 u Siriji, na jesen prošle godine.

Netanjahu je Putinu tokom sastanka rekao da su kontakti Izraela i Rusije sprečili sukob dve vojske i doprineli bezbednosti u regionu.

Današnja poseta izraelskog premijera Moskvi je prva nakon obaranja ruskog aviona Il-20 prošle godine, kada je poginulo 15 ruskih vojnika.

Putin je na početku susreta naglasio da je važno da se razgovara o situaciji u regionu i o bezbednosnim pitanjima. On je izjavio da razvoj situacije zahteva ključne konsultacije na visokom nivou.

Moskva je igrala osetljivu diplomatsku igru održavanja prijateljskih odnosa sa Iranom i Izraelom. Rusija je prošlog leta potpisala sporazum sa Teheranom da svoje borce drži dalje od Golanske visoravni, kako bi se ublažila zabrinutost Izraela zbog prisustva Irana u Siriji.

Netanjahu je napomenuo da se sa Putinom sastao 11 puta od septembra 2015. godine i pohvalio način održavanja veza Rusije i Izraela. On je Putinu čestitao praznik vojske koji je Rusija obeležila proteklog vikenda i pozvao ga da prisustvuje otkrivanju spomenika u znak sećanja na nacističku opsadu Lenjingrada tokom Drugog svetskog rata, javio je AP.

– Nikad nećemo zaboraviti ulogu Rusije i Crvene armije u pobedi nad nacistima – rekao je Netanjahu.

Putin, koji je rođen u Lenjingradu (današnji Sankt Peterburg), prihvatio je poziv izraelskog premijera.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime