Nemce oduševili srpski običaji

0

Srpska kulturna zajednica "Sveti Sava" iz Gagenaua sa malo zakašnjenja je proslavila svoju slavu Aranđelovdan.
Slavlju su prisustvovali i nemački novinari koji su bili oduševljeni srpskim običajima, lepotom nošnji i načinom druženja četiri generacije Srba u ovom gradu.
Sveštenik Aleksandar Škorić iz Karlsruea osveštao je slavska obeležja ovogodišnjih domaćina i dugogodišnjih aktivista kluba Dana i Danice Ribić iz Gagenaua. Goste je pozdravila predsednik zajednice Božidarka Pašagić, koja se zahvalila svima na dolasku, pomoći i podršci udruženja, uz mali komentar da je u istoriji Srpske kulturne zajednice ona prva žena predsednik – te da joj je shodno tome dodatna čast da pozdravi sve prisutne.
Pred više od 300 prisutnih članovi malog i omladinskog folklornog ansambla Srpskog kulturnog centra "Vuk St. Karadžić" iz Raštata odigrali su splet igara iz Srbije i bili, kao i uvek do sada pozdravljeni burnim aplauzima.
Svečanost su ulepšali i generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu Pero Janković, članovi srpskih udruženja iz Karlsruea, Raštata, Gengenbaha, Frajburga….
Za dobro raspoloženje i narodno veselje bio je zadužen pevač Zoran Janković Zoka, a za to vreme neumorna posluga "Svetog Save" se trudila da svima bude potaman.
 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime