Kao što su “Vesti” već zabeležile, tokom 22. Svetosavskog bala u Beču, održanog krajem protekle nedelje, koji je organizovao predsednik Srpskog centra, Milorad Mateović, prikupljana je i pomoć za Opštu bolnicu u Pasjanu. Humani učesnici, tom prilikom, darovali su ukupno 2.000 evra.

– Tombolom smo ove godine prikupili 2.000 evra i taj novac ćemo preko dnevnog lista “Vesti” i rubrike Humanitarni most, uputiti bolnici u Pasjanu – rekao je za “Vesti” Mateović.
Naglasivši da se svake godine prihod od tombole donira upravo u humanitarne svrhe.

– Do sada smo najčešće prikupljali sredstva za lica kojima je potrebna pomoć. Ove godine smo odlučili da, u saradnji sa Humanitarnim mostom “Vesti”, prihod od tombole doniramo jednoj instituciji jer je teško odlučiti između brojnih teških sudbina kome je potrebnija pomoć. Ovako, donacijom bolnici, pomaže se i brojnom srpskom stanovništvu u Pasjanu – dodao je Mateović.

On je izrazio zadovoljstvo što je ove godine odlučeno da se pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji jer oni već dugo teško žive, a posle najnovijih dešavanja, u sve su goroj situaciji.

– Ne smemo zaboraviti na naš narod na Kosovu i Metohiji, posebno Srbe u enklavama, jer oni teško žive i ne mogu, kao mi ovde ili u centralnoj Srbiji, da uživaju sva prava i slobode – naveo je Mateović.

Posebnu zahvalnost uputio je svim sponzorima i gostima bala, rekavši da su ulepšali veče i da se nada da će se i naredne godine odazvati pozivu da posete tradicionalni srpski bal u Beču.
Da se prihod od tombole donira upravo Opštoj bolnici u Pasjanu, opština Gnjilane, otvorenoj pre tri godine, razloga je svakako više. Tu, već par meseci, prebrojavaju poslednje rezerve lekova, medicinskog potrošnog materijala, sve ono što je neophodno za normalno funkcionisanje zdravstvene ustanove koja obezbeđuje lečenje Srba u Kosovskom Pomoravlju.

Osim zgrade koja se prostire na 2.200 kvadratnih metara, bolnica obuhvata i 30 zdravstvenih ambulanti širom Kosovskog Pomoravlja, a za rad skoro da nemaju nikakvih sredstava.

Nedostaju im EKG aparati, monitori, defibrilatori, kompjuteri, holteri, CT aparat… Dr Zoran Perić, direktor bolnice, ističe da se čak oko 37.000 osiguranika oslanja na tu bolnicu. Samim tim, prikupljena donacija sa Svetosavskog bala u Beču biće utrošena upravo za nabavku jednog od nedostajućih aparata.

Velika zahvalnost

O humanom gestu zemljaka i donaciji koja je na putu obavestili smo i dr Zorana Perića, direktora Opšte bolnice Pasjane, koji je bio veoma prijatno iznenađen. Svim donatorima i organizatorima uputio je iskrenu i veliku zahvalnost jer će tom donacijom moći da obezbede jedan od dragocenih aparata za njihove pacijente.

Bal kompletno rasprodat

Ovogodišnji Svetosavski bal ostaće upamćen po velikom broju zvaničnika koji su se odazvali pozivu, među kojima su bili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević i predsednica RS Željka Cvijanović.
Za Svetosavski bal u Beču, čiju je tradiciju obnovio i uspešno nastavlja Srpski centar na čelu sa Miloradom Mateovićem, vladalo je veliko interesovanje, budući da je desetak dana pred održavanje bal je bio kompletno rasprodat.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Source :

Z.M - K.N.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime