Z. Vicelarević
Oduševljeni Banjalukom: Dušanka i Jovan Kangrga

Prvi put su na Folklorijadu stigli i učesnici iz Amerike. Nastup udruženih ansambala Dukati i Biseri iz Čikaga i Šumadija iz Milvokija pobrao je simpatije posetilaca, što je propraćeno i specijalnom nagradom publike. “Vesti” su iskoristile priliku da razgovaraju sa Dušankom Kangrgom (27) osnivačem i umetničkim rukovodiocem društva Dukati i Biseri. Za nju je, kako kaže, osnivanje ansambla značilo priliku da bolje upozna zemlju svojih predaka.

– Ovo je prvi put da neki ansambl iz SAD dođe na Folklorijadu. Presrećni smo zbog toga i temeljno smo se spremali da pokažemo šta umemo. Ja sam naše društvo osnovala kada sam imala 18 godina. Sada postojimo već osam godina. Ideja je nastala zbog toga što u Čikagu nije bilo KUD-a u kojem bi oni stariji od 18 godina mogli da igraju. Vreme je prolazilo, ansambl se širio i danas smo jedna prilično velika porodica. Ista je sudbina i našeg prijateljskog ansambla Šumadija sa kojima uspešno sarađujemo godinama, te smo zato odlučili da zajedno nastupimo ovde u Banjaluci – priča Dušanka.

Ona, njen brat Jovan (23) i sestra Dragana (25) rođeni su u Americi, ali svoje poreklo nisu zaboravili. Sve troje igraju i ponosno oblače narodnu nošnju. Otac vodi poreklo iz Like, a majka iz Makedonije. Posle završenih studija, pre više od 30 godina krenuli su “preko bare” na dodatno školovanje, a sudbina je želela da tamo ostanu i osnuju porodicu.

– Naši roditelji su presrećni što smo mi izabrali folklor. Ponosni su na nas. Dok su svoju mladost provodili u Jugoslaviji, nisu se bavili folklorom i slabo su poznavali tradiciju. Uz nas sada, uče o srpskoj i makedonskoj kulturi, o nošnjama, uče izvorne pesme… Svi familijarno istražujemo kada se priprema nastup, tražimo originalne nošnje, muziku… Često obrađujemo u nastupima običaje sela odakle su nam potekli roditelji. Moj brat je kolovođa – priča Dušanka.

Dušankin brat Jovan oduševljen je što se ovogodišnja Smotra folklora održala baš u Banjaluci.

– Ovde je prelepo. Uživamo u divnom društvu, divnom gradu. Osećaj je neverovatan, jer ste među svojim narodom. Svuda je lepo, ali kada se dođe među svoje, kada na sve strane čuješ srpski jezik, nema ništa lepše. A pogledajte samo koliko prelepih devojaka u srpskim nošnjama. Prizor za pamćenje – ispričao je sa oduševljenjem Jovan žurno se pripremajući za nastup.

Čikago srpski grad

Kako kaže Dušanka u Čikagu živi oko 300.000 Srba, pa nije teško okupiti narod zainteresovan za folklor.

– Družimo se mnogo. Stalno organizujemo koncerte i razne druge manifestacije. Redovno putujem na seminare na kojima srećem rukovodioce ansambala širom sveta. Sklapamo nova prijateljstva, gostujemo jedni kod drugih. Veoma je važno da se okupljamo na događajima poput ove Smotre. Ovde osvežavamo svoj srpski jezik, svoja znanja o srpskoj istoriji i tradiciji, družimo se, upoznajemo i uživamo – rekla je Dušanka.

Source :

A. Vučićević - Vesti

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime